Zhou Yongkangs hotfulla budskap till kinesisk dissident i USA
Tang Baiqiao talade vid ett offentligt möte om mänskliga rättigheter i Kina, sommaren 2009. Bandaget på hans hand vittnar om ett överfall från okända våldsmän som på den kinesiska regimens vägnar skulle sända ett budskap till honom. (Foto: Lisa Fan/The Epoch Times)


Zhou Yongkang är den 67-årige hårdföre kommunistpartikadern som kontrollerar hela Kinas polismakt. För honom är det ”lika lätt att eliminera någon från jordens yta som att knäppa med fingrarna” enligt ett meddelande han skickade för att skrämma en dissident i USA.

Förra sommaren fick den välkände kinesiske demokratiaktivisten och dissidenten Tang Baiqiao besök i USA av en studiekamrat, som gav honom ett meddelande från Zhou.

Tang var en av ledarna under studentrörelsen 1989, och han har varit en högljudd röst mot det kinesiska kommunistpartiet från sitt nya hem i USA. Hans fru, Felicity Lung, som är chefsåklagare i New York och barnbarn till Long Yun, förre vice ordföranden för kommunistpartiets nationella försvarskommission. Med tanke på att hans svärföräldrar har nära kopplingar till högt uppsatta personer inom partiet och att Tang är en av de mest frispråkiga antikommunisterna bland utlandskineserna är han ett uppenbart mål för både lock och hot.

Han säger att han erbjudits statliga jobb i Kina och ett liv i lyx, som ”himmelriket på jorden”, men det är oklart om det var ett genuint erbjudande eller ett sätt att locka tillbaka honom till Kina för att ta itu med honom där. Tang säger att han kontaktats flera gånger av partiets utsända, men att han minns en gång särskilt bra. 

Zhou Yongkang hade bjudit in en av Tangs studiekamrater på middag till sitt hus i Peking i början av sommaren 2011. Han instruerade där Tangs studiekamrat att ta anteckningar, memorera dem och sedan förstöra dem efter han gick därifrån, enligt vad Tang berättade för New York-baserade New Tang Dynasty (NTD) Television. 

Det var fem punkter, berättade Tang över telefon. Först skulle han komma till en överenskommelse med partiet om massakern på Himmelska fridens torg. Han fick inte berätta för någon att det hade skickats ut folk för att träffa honom. Vidare skulle han, om han flyttade till Thailand eller något liknande land, få omkostnaderna betalda av partiet. Han fick också veta att det finns mycket pengar i Kina och att en del av det skulle bli hans. Slutligen skulle hans familj i Kina tas om hand om de behövde något. 

Tang utvecklade den fjärde punkten i intervjun med NTD. 
– Den fjärde punkten handlade om att Kina har valutareserver på två eller tre biljoner, så mycket pengar.
Det antyddes att en del av det skulle tillfalla Tang. 

Zhou hade även gett Tangs vän instruktioner om hur han skulle förändra sin inställning till kommunistpartiet. ”Du har arbetat för den här liberala rörelsen i över 20 år,” sade vännen. ”Du behöver inte helt sluta kämpa för frihet, du kan bara gå över till att göra det i form av skrivande, som till exempel att säga till läsarna att Kina behöver reformer, det är ett bra sätt”, sade han. 

Det var dock ett slutligt hot, som inte var en del av de fem punkterna, som var det mest skrämmande. 
– Jag fick rysningar av det. Han sade att Zhou Yongkang anser det lika lätt att eliminera någon från jordens yta som att knäppa med fingrarna. Oavsett vem det är kan han fås att försvinna fullständigt. 

Strategin gick enligt Tang ut på att först och främst locka honom med löften om rikedom och ett bekvämt liv i Kina, och om det inte hjälpte så hade varningen i alla fall gått fram. 

Den 6 juli 2009 angreps Tang av flera män på en bar i stadsdelen Flushing i New York. Angreppet var oprovocerat, och Tang behövde uppsöka sjukhus efteråt. De stal ingenting från honom, och Tang var övertygad om att det var partiet som försökte skicka ett budskap. 
– Det är farligt att tala om sådana här saker. Det är lätt för de här människorna att skada mig om de vill, sade Tang om sitt avslöjande. 

Tang skickade tre svar till Zhou.
– Först och främst, ge upp tanken på att vi kommer acceptera någon amnesti. För det andra, kom ihåg att oavsett vem du skickar i framtiden så är vi jämlika här. 
Det tredje var ett svar på Zhous hot.
– Du säger att du kan döda någon lika lätt som att knäppa med fingrarna. Nåväl, samma sak gäller dig. Om du kan döda någon lätt kan även du dödas lätt, sade Tang.

Research av Michelle Yu och rapportering av Ariel Tian

Översatt från engelska