Zhang Qian - pionjären som utforskade vägen till väst
Zhang Qian – Sidenvägens pionjär. Illustratör: Zhiching Chen, Epoch Times


Från det att Handynastin etablerades hade det nomadiska Xiongnu-folket (århundraden senare blev en del av dem kända som hunner) varit den mest hotfulla fienden både från norr och väster. När kejsar Wu av Han kom till makten övergavs den defensiva utrikespolitiken och den kinesiske kejsaren lanserade en serie attacker mot Xiongnu.

Det fanns en asiatisk stam i västra regionen (Xiyu) som kallades Da Yuezhi vars kung hade dödats av Xiongnu. Kejsare Wu beslutade att skicka ett sändebud till Da Yuezhi för att söka militär allians. Men för att nå Da Yuezhi måste sändebudet passera genom Xiongnus territorium. Zhang Qian, en Hanofficer erbjöd sig att bli kejserligt sändebud och genomföra uppdraget.

År 139 f. Kr ledde Zhang Qian en grupp på cirka hundra delegater västerut. Det var första gången som han var på ett diplomatuppdrag. Tyvärr blev alla tillfångatagna på vägen av hunnernas kravalleri.

Under många år var Zhang Qian slav och han gifte sig senare med en hunnerkvinna, men han dolde sina känslor och gav aldrig upp, utan sökte efter det rätta tillfället att fly så att han kunde slutföra sitt uppdrag.

Efter elva år lyckades han till slut fly tillsammans med en annan officer. De övervann många svårigheter och nådde staten Da Yuezhi. Men under den tid som gått hade den politiska miljön förändrats och Da Yuezhi-statens nye kung hade inte för avsikt att attackera Xiongnu.

Innan Zhang återvände till Kina tillbringade han över ett år med att resa mellan olika stammar som bosatt sig i det stora området i väst. Han dokumenterade deras liv och kultur samtidigt som han introducerade den kinesiska kulturen för dessa stammar.

Zhang fångades igen av Xiongnu på sin väg tillbaka till Kina. Hans liv skonades eftersom Xiongnu var imponerad av hans mod och beslutsamhet. Ett år senare lyckades han fly igen när oroligheter bröt ut i Xiongnu-staten. Den här gången klarade han att ta sig tillbaka till Chang’an, huvudstaden i Han.

Under sina tretton års frånvaro från Kina hade han samlat in och fört med sig tillbaka stora mängder information om den västra regionen. Efter att ha hört av Zhang Qians resa blev kejsar Wu inspirerad att slå Xiongnu och expandera sitt territorium.

År 119 f. Kr påbörjade Zhang Qian sitt andra uppdrag, en ny resa till Väst för att bekämpa Xiongnu, med förhoppningen att bilda allians med staten Wusun, som ligger i Ilidalen norr om Tarimbäckenet. Trots att den militära alliansen inte blev av, sände Zhang Qian sin assistent att besöka andra stater i västra regionen för att etablera och upprätthålla goda diplomatiska förbindelser med stater i Centralasiens regioner.

Zhang Qians två långa resor till den västra regionen omfattade de flesta länderna i Centralasien och västra Asien inklusive Fergana, Sogdiana (Uzbekistan) och Bactria (Afghanistan) och främjade förbindelserna mellan Kina, Centralasien och Mellersta Östern.

Alfalfafrön, valnötter och hästar i toppklass infördes i Kina. Samtidigt fick Centralasien och västra Asien mer kunskap om kinesiska varor, särskilt silke, och handelsrutten som senare blev känd som Sidenvägen.