Zhang Fei - en tuff och vild krigare med inslag av klokhet
Zhang Fei var en hårdför och vild krigare som sporadiskt visade prov på klokskap. (Illustratör: Blue Hsiao, Epoch Times)


Zhang Fei var en modig general men ganska grym av sig som krigare. Han levde under De tre kungadömenas tid då han tillsammans med Guan Yu hjälpte Liu Bei att grunda kungariket Shu Han. De tre hade ingått ett brödraskap, Persikoträdgårdens brödraskap, och det stod de fast vid till livets slut.

Ursprungligen var Zhang Fei en förmögen slaktare men blev senare känd som en stark och skräckinjagande krigare. Efter att han hade skrämt iväg en hel armé blev han ännu mer skrämmande för motståndarna. Han hade suttit på sin häst och väntat, och när armén var inom hörhåll hade han ropat:  ”Är ni redo att ta er an Zhang Fei?” Det kom att bli en fras som gjorde vem som helst darrig när de möttes i en strid.

Ryktet sade att han var alkoholiserad och hade kort stubin, men vid ett fåtal tillfällen visade han även  prov på klokhet.

När Zhang Fei började sin militärbana var det mycket kaotiskt och under den här krigstiden förlorade han kontakten med de andra. Han intog då ett län som fungerade som bas. Zhang Fei blev länets domare, inte bara i militära försvarsfrågor utan även i civila tvister.

Ett fall han hade att ta ställning till handlade om en rik bonde som hade anklagat en fattig men en ganska söt ung mamma till en baby för att stjäla hans vattenmeloner. Bonden hade med sig tre vattenmeloner till domstolen som bevis. Kvinnan hävdade att bonden trakasserade henne och försökte dra nytta av henne.

Domaren Zhang Fei förklarade att kvinnan skulle straffas för att ha stulit melonerna. Kvinnan vädjade till honom där hon stod med sin baby tätt tryckt intill sig.

Till bondens stora glädje beordrade Zhang Fei honom att ta med sig kvinnan med barnet som slav, såväl som de tre vattenmelonerna. Alla i domstolen fick nu se hur bonden tog barnet och sedan hur han kämpade för att också få med sig de tre vattenmelonerna.

När det inte gick satte han ned barnet på golvet för att ta upp sina vattenmeloner. Då vrålade Zhang Fei i raseri: ”Din sluga narr! Om en stark man som du inte kan hålla barnet på armen och vattenmelonerna på samma gång, hur skulle en omtänksam mor kunna utsätta sitt barn för risken att stjäla vattenmeloner? Vakter, släpp kvinnan och klå upp honom utan nåd!”

Om bonden överlevde prygeln förtäljer inte historien men det var väldigt få som överlevde efter att ha väckt anstöt hos Zhang Fei.

På liknande sätt löstes ett fall där en säljare påstod att en handikappad person stulit hans krukor. Han fick honom att oavsiktligt visa sina färdigheter med att manövrera krukorna med sin käpp. I hela länet talade man om de här två rättsfallen och Zhang Fei blev betraktad som en klok och opartisk domare, kanske till sin egen förvåning. Det här gjorde att den allmänna ordningen i länet successivt förbättrades.

År 213 skulle Zhang Fei och hans trupp attackera Yi-provinsen. Vid en gränspostering stoppades truppen upp av en skicklig krigare som uppnått hög ålder. Truppen attackerade posteringen men attacken var inte lyckad och Zhang Fei blev nästan skjuten av en pil från den gamle krigaren.

Zhang Fei tänkte då ut en fälla och den gamle krigaren gick in i den. Krigaren skällde ut Zhang Fei för invasionen och trots att han stod inför avrättning var han beslutsam. Zhang Fei imponerades av den gamle krigaren och lossade själv hans bojor. Sedan bad han om ursäkt och bad med stor respekt den gamle krigaren om hjälp.

En sådan behandling från Zhang Feis sida var ovanlig och den gamle krigaren kapitulerade och dessutom övertalade han andra ämbetsmän längs vägen att gå med i Zhang Feis armé för att återuppbygga den ortodoxa Han-dynastin.

Efter att Zhang Fei fått höra att en av blodsbröderna, Guan Yu, hade avrättats (år 219 e. Kr.) fick han allvarliga alkoholproblem. Själv mördades han år 221 av sina underordnade som han hade behandlat hårt och orättvist.