Ytterligare en människorättsaktivist arresterad inför OS
Reportar utan gränser sätter upp en banderoll för bojkott av OS i Peking 2008. Källor bekräftar att ytterligare en människorättsadvokat från Heilongjiangprovinsen har arresterats. (Foto: Dominique Faget/AFP/Getty Images)


Källor bekräftar att ytterligare en människorättskämpe i Heilongjiangprovinsen, Yuan Xianchen, har arresterats med anklagelsen för ”att hetsa till omstörtning av statsmakten” för mer än en månad sedan. Advokater har kritiserat myndigheterna för att inte ha visat upp några lagliga dokument för hans familj.

I mars dömdes Yang Chunlin, en före detta människorättsaktivist i Heilongjiangprovinsen, till fem års fängelse och två års berövande av politiska rättigheter för att ha kämpat för sin sak med slagordet: ”Vi vill inte ha OS, vi vill ha mänskliga rättigheter”. Andra människorättsrepresentanter som lierade sig med Yang i bojkotten av Peking-OS förtrycktes också av myndigheterna vid sidan av Yuan.

Yuans hustru, Zhang, bekräftade nyheterna för en reporter förra onsdagen.

– Jag arresterades vid samma tidpunkt som min make. Jag inkallades efter att de sökt igenom vårt hem den 27 maj och frisläpptes den 2 juli. Jag arresterades utan några anklagelser. Åtta dagar senare anklagades jag för ”att hetsa till omstörtning av statsmakten”. Åklagaremyndigheterna ändrade sedan anklagelsen till ”att beskydda kriminella”. Jag frisläpptes mot borgen för bara några dagar sedan, sade Zhang.

– När vi för en månad sedan fick höra att min make skulle bli arresterad, gav jag honom 600 yuan och bad honom att fly från vårt hem. Trots detta kunde han inte undvika att bli arresterad i Peking. Han sattes i arrest i Peking och förflyttades till Första interneringscentret den 30 juni, fortsatte Zhang.

När hon får frågan om de mottagit några rättsliga dokument svarade Zhang:

– Just nu har myndigheterna inte gett oss några dokument överhuvudtaget. Vi skulle ha fått ett meddelande innan han sattes i arrest. Jag frågade efter ett sedan jag blivit frisläppt, och har fortfarande inte fått någonting. Det fanns inga rättsliga dokument för arresteringen.

Pekingadvokaten Li Heping sade att myndigheterna vidtog många olämpliga åtgärder i fallet. Till exempel arresterade polisen Yuan och hans fru utan några rättsliga dokument. De hade inga bevis som kunde stödja anklagelserna mot Yuans fru. Från början häktades hon för att ha ”stört samhällsordningen”. Anklagelserna ändrades sedan till ”att hetsa till omstörtning av statsmakten”, och för att ytterligare ändras en tredje gång till ”att beskydda kriminella”, varmed hon frisläpptes mot borgen.

Zhang berättade för reportern att hon tillsammans med sin advokat arbetar för att vidta rättsliga åtgärder för att lösa frågan.

I en intervju förra året berättade Yuan för pressen att han tänkte viga resten av sitt liv åt att införa demokrati i Kina. Han tänkte följa i Yangs fotsteg för att införa konceptet demokrati för vanliga medborgare, och hoppades att fler kineser kommer att vakna upp. Han gav också rättsliga råd till lokala bönder.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/china/another-beijing-olympic-human-rights-defender-arrested-1089.html