Ygeman hoppas kunna skärpa terrorlagar före jul
Inrikesminister Anders Ygeman diskuterade på onsdagen förslag mot terrorismen tillsammans med Alliansen och Vänsterpartiet. Han hoppas kunna presentera lagförslag eller regeringsbeslut före jul. Bilden är tagen vid det extra möte i Europeiska rådet i Bryssel den 20 november, efter terrorattentaten i Paris. (Foto: Emmanuel Dunand /AFP/Getty Images)


Inrikesminister Anders Ygeman (S) hoppas redan före jul kunna skärpa lagar som ska förhindra terrorism. På onsdagsförmiddagen diskuterade regeringen åtgärder mot bland annat terrorresor till Syrien med Alliansen och Vänsterpartiet.

– Det var bra och konstruktiva samtal, sade inrikesminister Anders Ygeman (S) på en kort pressträff efter mötet.

Han konstaterade att det finns en gemensam vilja att motarbeta terrorn och det kommer att hållas fler möten i ämnet i nästa vecka. Några konkreta resultat kunde han inte redovisa men han hoppas på att kunna presentera lagförslag eller regeringsbeslut om åtminstone tre antiterrorlagar inom kort.

Det handlar om en skärpning av vapenlagens del om så kallat deaktiverade vapen. Ett sådant vapen användes i terrorattackerna i Paris.

– Vi vet att det är möjligt att köpa högst bristfälligt deaktiverade vapen, sade Ygeman.

Även terrorresor

Även kriminalisering av terrorresor till Syrien och en därtill kopplad beslagtagning av pass finns i det paket som Ygeman hoppas kunna öppna före jul. Samtliga förslag är hämtade ur den strategi mot terrorism som regeringen presenterade i augusti. Ygeman bedömer att det inte finns någon majoritet i riksdagen emot förslagen.

– Regeringen ska göra allt för att snabba på processen, och även oppositionen vill göra det.

Farten i besluten kan ökas genom att man förkortar motionstider och arbetar dagar riksdagsledamöterna egentligen inte hade planerat att göra det, enligt Ygeman.

Skärpta straff för handgranater

I går skrev Epoch Times om en annan insats i arbetet mot terrorbrott, en utredning som syftar till att skärpa straffen för innehav av handgranater och andra explosiva varor.

Den höjda hotnivån som Säpochefen beslutade om i förra veckan, i anslutning till efterlysningen av den 22-åring som misstänktes för förberedelse av terrorbrott, kommer att bestå en tid, trots att misstankarna mot mannen är avskrivna.

Mannen greps helt fredligt, och Säkerhetspolisens insats har fått kritik för att den förefaller ha missat uppenbara saker som mannens aktivitet på sociala medier och att han bodde i en lägenhet med namnet på dörren.

En orsak till att sökandet efter mannen drog ut på tiden tid berodde, enligt Ygeman i en intervju med TV4, på språkförbistring och att den första transkriberingen till svenska av mannens arabiska namn blev fel.