Yazidier levande begravda i massgravar
Ett irakiskt yazidibarn vars familj flydde för en vecka sedan när Islamiska Staten, IS, attackerade staden Sinjar, 10 augusti. Pojken finns nu i ett läger i stade Dohuk i Kurdistanregionen. (Foto: Ahmad Al-Rubaye /AFP/ Getty Images)


Milismän från Islamiska staten, (IS) har dödat minst 500 personer från den etniska minoriteten Yazidier, sade Iraks människorättsminister Mohammad Shia al-Sudani till nyhetsbyrån Reuters.

En del av offren, även kvinnor och barn, begravdes levande i utspridda massgravar i och omkring Sinjar, sade al-Sudani, enligt Reuters.

Omkring 300 Yazidikvinnor har tillfångatagits som slavar.

Yazidierna lever i norra Irak, kring staden Mosul, och är en del av landets kurdiska minoritet. Många av deras byar förstördes när Saddam Husseins trupper försökte krossa kurderna. Nu tvingas de på flykt igen.

De flesta yazidier talar kurdiska och är en del av den kurdiska kulturen. Men religionens ursprung är mer omdebatterat. Många religionsvetare ser drag av sufism, islam, zoroastrism, gamla persiska trosföreställningar och hednisk folktro i yazidismen, skriver SR i en tidigare arikel.

Troligen har yazidierna funnits som folkgrupp i fyratusen år. Under det osmanska imperiet från 1300-talet och ända fram till första världskrigets slut tvångsomvändes många yazidier till islam, och på religionens egna center i Dohuk i norra Irak räknar man upp 72 massakrer som yazidierna har utsatts för under de sexhundra åren av osmanskt styre.