Yazidi-kvinnor fruktar tvångsäktenskap
Kvinnor ur folkgruppen yazidier som flytt från Sinjarområdet i norra Irak, sitter vid en skola i den kurdiska staden Dohuk den 5 augusti. (Foto:Safin Hamed/AFP/Getty Images)


Hundratals kvinnor ur folkgruppen Yazidier som tillfångatagits av islamistiska rebeller hålls inspärrade på olika platser i norra Irak. Den USA-baserade gruppen Sinjar Crisis har sammanställt en lista med 1 074 namn på kvinnliga fångar, uppger Washington Post.

Siffrorna kommer från flera intervjuer med Yazidi-flyktingar, vittnen, aktivister och kvinnor som lyckats ringa med mobiltelefoner de hade med sig när de tillfångatogs.

Tidningen vill inte uppge några namn med hänsyn till deras säkerhet.

Yazidier konverteras till islam

Många av krigarna i Isis kommer från utlandet utan fruar. De vill att kvinnorna konverterar till Islam så att de kan bli fruar till männen som slåss för den Islamiska staten. Det är förbjudet för muslimer att gifta sig med en icke-muslim, säger den kurdiske politikern Hoshyar Zebari som nyligen var Iraks utrikesminister, enligt Washington Post.

Exakt hur många kvinnor som tillfångatagits är oklart. Den irakiska regeringen hävdar att 1 500 kvinnor bortförts och 500 män har avrättats i det brutala tillslaget mot Sinjarområdet. De flesta är yazidier, men även kristna och shiiter har kvarhållits.

På lördagen kom ett hundratal kvinnor inklämda i två bussar till en skola i staden Tal Afar, där det redan fanns hundratals kvinnor. De tillfångatogs dagen innan i den lilla byn Kocho, och enligt kurdiska tjänstemän och yazidier hade över 80 män radats upp och skjutits.

De yngre kvinnorna separerades från de äldre på plats och fördes bort. De äldsta kvinnorna och männen lämnades kvar övervakade av Isis-krigare. 

Tvångsäktenskap eller fångenskap

På skolan sade ett ögonvittne att de yngsta kvinnorna sorterades ut och fördes bort tillsammans med ett tiotal pojkar i tio- till tolvårsåldern.

Kvinnorna har ett svårt val, antingen konvertera till Islam med löfte om ett gott liv eller fångenskap. För det mesta bönfaller de kvinnorna att konvertera i stället för att hota.

– De bönar och ber och lovar oss hus och lyckliga liv, sade en av kvinnorna till Washington Post.

Men det förekommer även tvång och hot för att få fångarna att konvertera.

Enligt ett vittne går männen runt bland kvinnorna i klassrummen och inspekterar dem.

Enligt Washington Post verkar de skrämmande ryktena om massvåldtäkter och sexuellt slaveri vara överdrivna, eftersom det är ett brott mot islam att ha kontakt med icke-muslimska kvinnor.

Efter den inledande attacken mot Sinjar fördes alla kvinnor till Badooshfängelset i utkanten av Mosul, enligt flera rapporter. Sedan dess har grupper av kvinnor flyttats runt, vilket leder till oro för att de sålts eller dödats. En del av dessa har dock hört av sig efter några dagar och sagt att de mår bra.


Rök stiger efter ett flyganfall i norra Irak, som beordrades av USA. (Foto: David Furst/AFP/Getty Images)

Rök stiger efter ett flyganfall i norra Irak, som beordrades av USA. (Foto: David Furst/AFP/Getty Images)

Kurdiska styrkor avancerar

Kurdiska källor uppger att de har avancerat i offensiven för att återta kontrollen av den viktiga Mosuldammen. Dammen som förser norra Irak med vatten och elektricitet kom i händerna på rebellerna den 7 augusti.

Enligt Svt uppger kurdiska militärkällor att de kurdiska styrkorna har tagit kontroll av den östra delen av dammen. Samtidigt växer farhågorna för att dammkonstruktionen inte skyddas tillräckligt.

Om den brister kan det få katastrofala följder med översvämningar hela vägen till Bagdad, enligt en beräkning, säger en amerikansk myndighetskälla till CNN.

Amerikanska flyganfall

En samlad operation av den kurdiska armén och amerikanska flyganfall har pågått sedan klockan 05.00 lokal tid, uppger en källa till BBC.

Nyhetsbyrån AP skriver att under ledning från USA har stridsflygplan och fjärrstyrda flygplan slagit till mot Isis rebeller nära staden Irbil och Mosuldammen. Flyganfallen påbörjades på lördagen för att stödja humanitära insatser i Irak, samt för att skydda amerikansk personal och anläggningar.