Yahoo ignorerar kinesiska dissidenters klagomål
Demonstranter utanför Yahoos huvudkontor i Silicon Valley den 20 juli. Deras klagomål ignorerades av Yahoo. (Foto: Wen Jingli/The Epoch Times)


En stor skara kinesiska dissidenter samlades nyligen utanför Yahoos huvudkontor i Silicon Valley, Kalifornien, för att protestera mot att bolaget har lämnat privat information till den kinesiska kommunistregimen. Yahoo! har inte svarat på deras klagomål.

De protesterande hävdar att Yahoo lämnat information till kinesiska säkerhetsstyrkor vilket ledde till att många dissidenter fängslades. De krävde att företaget ”slutar vara fiende till yttrandefriheten” och istället bidrar till att förbättra internetfriheten i Kina.

Yahoo hänvisade Epoch Times frågor om klagomålen till sin PR-byrå, GPG, baserad i Washington D.C. De vidarebefordrade ett standardbrev som inte gav svar på klagomålen utan hävdade att Yahoo har skyddat de mänskliga rättigheterna, utan någon närmare förklaring.

Zheng Cunzhu, en företrädare för ett kinesiskt demokratiparti på den amerikanska västkusten och arrangör av protesterna, sade att Yahoo Kina avslöjade personlig information om kinesiska dissidenter Tao Jun, Wang Xiaolin, Shi Tao, Li Zhi, och många andra.

Tao Jun i Anhui-provinsen, en av ledarna för 1989-års studentdemokratirörelse, dömdes till tre års fängelse anklagad för ”omstörtande av staten.” Han ansvarade för webbplatsen MAFFA.com som var värd för oönskade politiska kommentarer om kommunistregimen.

Yahoo uppges ha gett Shenzhens polis innehållet av hans personliga e-post, som senare användes som bevis i domen. Tao Jun tvingades 2008 gå i landsflykt till USA.

Tao Jun hävdar att Yahoo inte har gjort några ändringar sedan den amerikanska kongressens utfrågningar om kinesisk internetcensur i början av 2006. ”Sedan 2001 har Yahoo fortsatt att lämna ut e-post till den kinesiska kommunistregimen vilket orsakat att mer än 60 personer gripits.”

– Yahoo Kina, världens näst största sökmotorföretag på fastlandet, fortsätter att bistå det kinesiska kommunistpartiets tyranni. När vi genomför en Yahoo-sökning av kinesiska dissidenter är resultaten mycket nedslående. När vi till exempel skrev i Zhao Ziyang, tidigare partiledare, fick man som svar ”ledsen, ingen hittades.”

– Däremot skulle Google-sökning gett mer än 100 000 träffar, sade han under demonstrationen.

Tao Jun anser att avvikelsen har två möjliga förklaringar – antingen har Yahoo ”manuellt tagit bort all information om Zhao,” eller har ”programmerat eller implementerat procedurer att filtrera bort relevant information.” 

– Det senare är ”mycket allvarligt”, sade han.

– Skillnaden mellan Yahoos och Googles internationella trafik är också enorm. De tre första sidorna i sökresultaten från Yahoo har minimala träffar för både ”The Epoch Times” och ”Boxun.com”, jämfört med Google, sade Tao.

Tao menar att detta är en del av Yahoos uppenbart politiska agenda och han överväger att organisera en protest mot företaget till den amerikanska kongressen, om Yahoo! inte kan förklara sitt agerande.

Zheng Cunzhu citerade det offentliga angreppet på Tang Boqiao som ett exempel på hur den kinesiska kommunistregimen har uppfört sig utanför Kina, uppenbarligen underminerande yttrandefriheten av utlandskineser. Tang Boqiao vårdades på sjukhus efter att ha blivit misshandlad av kinesiska män i en bar i Flushing, New York, för att han kritiserat kommunistpartiet.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/20209/