Xinhua del av spionnätverk uppger före detta kinesisk diplomat
Chen Yonglin har tidigare arbetat på det kinesiska konsulatet. (Foto: James Burke/The Epoch Times)


Kärleksmail mellan den kinesiska nyhetsbyrån Xinhuas korrespondent i Toronto och en kanadensisk parlamentsledamot väckte nyligen uppmärksamhet kring vad reportrarna för den kinesiska pressen egentligen spelar för roller i sina värdländer.

En före detta kinesisk diplomat och en före detta kinesisk journalist talade med Epoch Times om hur rapportering kan vara en praktisk sidosyssla för kinesiska spioner.

Förhållandet mellan Xinhua-reportern Shi Rong och parlamentsledamoten och utrikessekreteraren Bob Dechert blev allmänt känt på ett dramatiskt sätt när deras emailväxling vidarebefordrades till omkring 240 kanadensiska journalister, akademiker och politiska kontakter den 8 september.  

I mailen fanns fraser som ”du är så vacker”, ”jag njöt av resan genom att tänka på dig”, och ”jag saknar dig”.

Enligt Xinhuas chef i nordamerika har Shi återvänt till Kina för en sedan tidigare planerad semester. Dechert påstås hålla låg profil, och i kanadensisk press fortsätter man diskutera om han visat dåligt omdöme, om en formell utredning behövs och om han kan fortsätta på sin högt uppsatta och känsliga post inom utrikespolitiken.

Chen Yonglin har på nära håll och inifrån observerat hur kinas reporterspioner arbetar. Han arbetade på kinas utrikesministerium i 14 år, varav de sista fyra som konsul för politiska ärenden på generalkonsulatet i Sydney i Australien innan han hoppade av den 26 maj 2005. 

– Först förnekade Shi Rong de här mailen fullständigt, men när Bob Dechert bekräftade dem erkände hon att hennes make spritt dem som en del av ett gräl dem emellan. Hon fick det att låta som en familjefråga och försökte tona ner de politiska konsekvenserna. Det är tveksamt om det var hennes man som läst hennes mail i hemlighet, med tanke på att hon redan ljugit tidigare, sade Chen. 

– När dessa spioner arbetar för det kinesiska kommunistpartiet blir de slavar. När de väl avslöjas måste de offra sig själva och till och med sina familjer för att rädda ansiktet på partiet. De gör sådana saker, sade Chen. 

Chen talade om de dubbla roller som reportrar inom kinesisk statlig media får spela.

– Vissa reportrar använder yrket som ett skydd, men de har också politiska uppdrag, som att bedriva propaganda och använda selektiv rapportering för att påverka utrikespolitik. Det här inkluderar att förtala västländer för att få kommunistpartiet att se bra ut, sade Chen. 

– Dessutom agerar de som spioner, eftersom Xinhua i själva verket är ett yttre organ för kommunistpartiets underrättelsetjänst. Deras arbete innebär att de måste använda alla sätt för att infiltrera och komma över information. 

Reportrarnas tjänster är så efterfrågade att de kan ha upp till tre olika chefer inom den kinesiska regimens intelligensapparat.

– Som en del av underrättelseverksamheten har Xinhuas reportrar ofta två olika chefer, ibland till och med tre, mestadels partitjänstemän. Om de skickades ut av ministeriet för statssäkerhet rapporterar det till dem, om de skickades av arméns generalstabsdepartement står de under dem. De har alla hemliga uppdrag. Samtidigt hjälper de konsulatet med politiskt arbete och propaganda.

Chen talade om några av sina erfarenheter av att arbeta med reportrar som också agerar spioner. 

– Om de är utsända av ministeriet för statssäkerhet eller armén har de en egen budget och opererar självständigt, sade Chen.

– Till exempel, en gång gick vi till ett forum för stillahavsöarna för att försöka influera samtalen där till kommunistpartiets fördel. Vi arbetade med statssäkerhetsministeriet, så de skickade dit några reportrar från Guangming Daily för att samla in information. Vi fick genast privat information om vilka regeringar Taiwan kontaktat och vilka avtal de gått med på och liknande. De buggade telefoner och använde andra spionagemetoder. 

– Dessutom låtsas de intervjua vissa länders presidenter. Eftersom det är en mediaintervju kan det hända att han sänker garden. Ibland låtsas de även vara akademiker. GUangming Dailys reporter i Australien var sådan; hans huvudsakliga jobb var militär underrättelseverksamhet, nyhetsjobbet var på sidan av. Media måste tjäna kommunistpartiet, så de arbetar mycket nära konsulatet.

De Två reportrar för Guangming Daily som dog i Serbien–Montenegro under en explosion var där för att samla in information, de var där för att samla in delar från det störtade amerikanska stealth-flygplanet. Anledningen att de var ute på slagfältet var inte för att rapportera för media utan för detta, berättade Chen. 

Cao Changqing var biträdande chefredaktör på Shenzhen Youth News i Kina tills han år 1988 gjorde det dåliga karriärvalet att i tryck föreslå att partiets starke man, Deng Xiaping, borde avgå. I stället var det Cao som fick gå. 1995 flyttade han till New York, där han blev en mycket respekterad kommentator på området kinesisk politik.

Cao noterade att bevisen på att Shi var mer än bara en reporter fanns där att se för alla som ville. 

– Hon kunde anställa tre assistenter på sin reporterlön. Det kostar minst 100 000 dollar. Vad kom de pengarna ifrån? Mediarapporteringen har gjort gällande att dessa assistenter inte var anställda av Xinhua. Shi Rong själv har definitivt inte de här pengarna. Det här är mycket misstänkt. Man kan ana att de här pengarna kommer från ministeriet för statssäkerhet, sade Cao.

– Xinhua är den mäktigaste och mest korrupta nyhetsbyrån i världen, eftersom den använder namnet ”nyhetsbyrå” men gör saker som inte har någonting med nyheter att göra. I Kina bedriver Xinhua främst propaganda. De är kommunistpartiets språkrör och en extern agent för dess propagandadepartement. Utomlands har de till uppgift att bedriva underrättelseverksamhet, det här är välkänt, sade Cao. 

– En tidning som Guangming Daily har ibland också underrättelseagenter bland sina reportrar. En erfaren reporter på Guangming Daily sade under ett tal på Columbia University att inte ens deras chefredaktör har koll på deras utlandsreportrar och att de inte får sin lön från tidningen heller. De skickas av ministeriet för statssäkerhet, men kallas ”reportrar”.

Cao berättade också att några av Xinhuas kontor är hemliga avdelningar av det kinesiska kommunistpartiet. Den förre chefen för Xinhuas Hongkongbyrå, Xu Jiatun, var chef för partiets Hongkong- och Macaobyrå. När det gäller en sådan som Xu, har hans expertis ingenting med nyhetsrapportering att göra. En person i hans position är ansvarig för underrättelseverksamhet och leder de lokala partiaktiviteterna.  

Cao tror att det regerande partiet i Kina och dess media är en och samma sak och har samma relation som människans hjärna och röst. Eftersom det inte finns några relevanta lagar som reglerar det här förhållandet kan Kina tänkas ha det högsta antalet reporterspioner i världen, sade Cao.

Översatt från engelska:
http://www.theepochtimes.com/n2/china-news/former-chinese-diplomat-xinhua-part-of-spy-network-62110.html