Xi Jinping och Barack Obama utbytte åsikter om Hongkong
USA:s president Barack Obama och Kinesiska kommunistpartiets ledare Xi Jinping håller en gemensam presskonferens i Folkets stora sal i Peking, den 12 november 2014. (Feng Li/Getty Images)


Xi Jinping, ledaren för Kinesiska kommunistpartiet, har under de senaste sex veckorna varit relativt tyst när det gäller de prodemokratiska demonstrationerna i Hongkong. Men under onsdagen tog han bladet från munnen, under en presskonferens med USA:s president Barack Obama, efter Apec-mötet i Peking, och kallade det hela för en "illegal incident".

– Vi stödjer resolut den särskilda administrativa regionens hantering av det här ärendet, i enlighet med lagen och till skydd för Hongkongs sociala stabilitet och människors och deras egendoms säkerhet, sade Xi Jinping under den gemensamma presskonferensen med Obama den 12 november.

– Under vårt möte sade jag till President Obama att Occupy-rörelsen i Hongkong är en illegal incident, tillade han.

Obama hade också tillfälle att tala om Hongkong under presskonferensen.

– Jag var helt entydig i mitt budskap till president Xi att USA inte har någon inblandning i att driva på de protester som äger rum där, sade han.

Obama tillade: "Dessa frågor är i slutänden något som Hongkongs och Kinas folk måste avgöra."

Obama sade dock att USA kommer att fortsätta att försvara människors rätt att uttrycka sig, och att han hoppas att valen i Hongkong blir "transparenta och rättvisa, och reflekterar folkviljan".

Våldsamt ingripande osannolikt

Det har spekulerats mycket i Hongkong och i pressen de senaste dagarna om att polisen kanske skulle börja rensa bort demonstranter från några eller kanske alla av de vägar de ockuperar. Det gäller viktiga leder som går förbi regeringshögkvarteren och Nathan Road, den främsta genomfartsleden genom Mongkok, ett livligt shoppingområde.

Xis kommentarer var varken försonande eller särskilt hårda, och indikerade än en gång att centralregeringen inte kommer att gå in och direkt ta kontrollen i Hongkong och göra ett våldsamt slut på proteströrelsen.

Xi sade också att Kinas och internationella företags affärsintressen i Hongkong bör skyddas, och att lag och ordning och offentlig säkerhet måste upprätthållas där. Kommentaren om "offentlig säkerhet" kan tolkas som att ett våldsamt ingripande är osannolikt.

Hongkong – största utmaningen sedan 1989

Ockupationen, som kallar sig Paraplyrörelsen (eller "Paraplyrevolutionen" enligt somliga aktivister) har jämförts med studentprotesterna på Himmelska fridens torg 1989, och ses i vissa läger som den allvarligaste och mest öppna utmaningen mot kommunistpartiets legitimitet sedan dess.

Kommunistpartiets propaganda betonar ofta hur regimen, som inte är folkvald, styr Kina legitimt eftersom det är den enda organisation som klarar av att göra det.

Partiledarna är därmed extremt känsliga för kritik, särskilt från utländska regeringar, angående partiets behandling av det kinesiska folket, hur man förvägrar dem yttrandefrihet och andra rättigheter som finns på andra håll.

– Hongkongs affärer ligger helt inom ramen för Kinas inre angelägenheter. Andra länder ska på intet sätt lägga sig i, sade Xi.

Översatt och något förkortad från originalartikel på engelska.