Xi Jinping mötte krav på att åtala förre kommunistpartiledaren
Falungongutövare demonstrerar i Seattle den 22 september för att uppmana Kinas ledare Xi Jinping att dra förre ledaren Jiang Zemin inför rätta. (Minghui)


När Kinesiska kommunistpartiets ledare Xi Jinping kom till Seattle för att inleda sitt statsbesök i USA var det inte bara flaggor och jubel som mötte honom. Falungongutövare hade samlats för att kräva att Xi drar den förre partiledaren Jiang Zemin inför rätta – mannen som startade förföljelsen mot falungong.

Falungongutövarna höll upp plakat som fördömde Jiang och andra nyckelpersoner i förföljelsen medan Xis bilkortege körde förbi. Deras närvaro i Seattle är bara en del i en större rörelse som uppstått i Kina på senare tid.

Sedan i maj har kinesiska medborgare lämnat in över 100 000 anmälningar till Kinas högsta juridiska instanser där man kräver att Jiang Zemin ska åtalas för brott mot mänskligheten. Falungongsajten Minghui har dokumenterat det växande antalet anmälningar.

Falungong är en andlig metod som utövades fritt i Kina av så många som 100 miljoner människor innan förföljelsen inleddes 1999. Jiang Zemin, som då var kommunistpartiets ledare, drev personligen igenom det impopulära beslutet. Sedan dess har förföljelsen krävt tiotusentals falungongutövares liv, enligt människorättsorganisationer och undersökande journalisters siffror.

Våg av anmälningar

Förföljelsen har avtagit något på senare år, troligen mest beroende på att de främsta företrädarna för den nu ligger illa till politiskt. Den nuvarande ledaren Xi Jinping driver en hård maktkamp mot Jiang Zemins fraktion av partiet, och många som varit ledande i förföljelsen har rensats ut ur partiet.

På senare tid har också kinesiska myndigheter bemött vågen av anmälningar mot Jiang på väldigt varierande sätt. Somliga anmälningar har bara arkiverats i god ordning, men i andra fall har de som lämnat in dem trakasserats, gripits och förhörts.

Detta tyder enligt observatörer på att situationen är oklar, och att många myndighetsföreträdare inte riktigt vet hur den centrala partiledningen vill att de agerar.

Kräver ett slut på förföljelsen

I Seattle stod ett stort antal kineser, mestadels utbytesstudenter, och viftade med kommunistflaggor. De som verkade organisera dessa grupper försökte få dem att blockera falungongdemonstranterna, enligt ögonvittnen som Epoch Times talade med.

Chen Zhiping, som agerade talesman för falungongutövarna, sade att de var där för att kräva ett slut på förföljelsen och att Jiang Zemin ställs inför rätta.

– Vi är en grupp av kultiverare, vi är inte intresserade av politik. Vi vill ha en fri miljö att utöva i, men kommunistpartiet har fortsatt att förfölja falungong, sade han.

”Kultivering” syftar i Kina på metoder för att förbättra sig själv fysiskt, moraliskt och andligt, och det har urgamla rötter. Falungong är en sådan så kallad kultiveringsmetod.

– Xi har mer makt än någon annan i Kina att ändra landets bana och hålla sådana som Jiang Zemin ansvariga. Låt oss uppmuntra honom att göra det, sade han i ett pressmeddelande från Falun Dafa Information Center.

Xi Jinping kommer under sitt statsbesök att träffa USA:s president Barack Obama i Washington och delta i aktiviteter vid FN:s högkvarter i New York. På båda platserna lär han möta fler demonstranter i samma ärende.

Rapportering av Jenny Li och Leo Timm