World Water Forum i Turkiet möttes av protester
Människor protesterar mot riskfyllda dammbyggen vid World Water Forums invigning i Istanbul, Turkiet, 16 mars. (AFP PHOTO/MUSTAFA OZER)Människor protesterar mot riskfyllda dammbyggen vid World Water Forums invigning i Istanbul, Turkiet, 16 mars. (AFP PHOTO/MUSTAFA OZER)

Människor protesterar mot riskfyllda dammbyggen vid World Water Forums invigning i Istanbul, Turkiet, 16 mars. (AFP PHOTO/MUSTAFA OZER)

Idag inleddes det femte World Water Forum i Istanbul, Turkiet. Mötet är ämnat att föra upp frågor om vatten på världsagendan. En stor grupp inflytelserika personer kommer att närvara och även många som samlats utanför för att framföra sina åsikter.

På årets World Water Forum, som pågår mellan 16 och 22 mars, kommer man att tala om den ökande vattenbristen, risken för konflikter i områden där länder tvistar om floder, sjöar och vattenreserver och hur miljarder människor i framtiden ska kunna förses med rent vatten.

– Vi lever i en alltmer öppen och globaliserad värld. Händelser som inträffar i avlägsna hörn av världen kan komma att påverka oss en dag. Vi går igenom en tuff period i vilken vi måste samarbeta för att komma över svårigheter. Att bevara naturen utgör den största samhälleliga och ekonomiska utmaningen i världen, sade Turkiets president Abdullah Gul i sitt inledande tal, rapporterar Anatolian Agency.


Kravallpoliser ger sig in i den protesterande folkmassan utanför World Water Forum. (AFP PHOTO/BULENT KILIC )

Kravallpoliser ger sig in i den protesterande folkmassan utanför World Water Forum. (AFP PHOTO/BULENT KILIC )

I dagsläget beräknas runt 2,5 miljarder människor i världen vara utan rent vatten och sanitära möjligheter. Hydrologer hävdar att utbredd konstbevattning, förgiftning av vattendrag och ohämmad vattenutvinning från nästan alla typer källor är bland de grundläggande orsakerna till den ökande vattenbristen.

År 2050 förväntas världens befolkning, som för närvarande uppgår till 6,5 miljarder, ha stigit till 9 miljarder.

– Vattensituationen i världen går inte i rätt riktning. Frågan kräver akuta åtgärder, sade Ger Bergkamp, ordförande för World Water Council som organiserat mötet, rapporterar AP.


En del av världens vattenresurser avfyrades mot de som sökt sig till World Water Forum för att protestera. (AFP PHOTO/BULENT KLINIC)

En del av världens vattenresurser avfyrades mot de som sökt sig till World Water Forum för att protestera. (AFP PHOTO/BULENT KLINIC)

Utanför World Water Forum hade runt 300 demonstranter samlats för att göra sin röst hörd. Bland de protesterande fanns aktivister, folkrörelser och ickestatliga organisationer från Turkiet och andra delar av världen. De ropade slagord som: ”Vatten är människor, är liv, det är inte till salu” och ”Vi vill krossa detta forum som vill ta vårat vatten”.

Kravallpolis försökte kväva protesterna med tårgas, vilket demonstranterna har svarat på med att kasta sten och slå poliserna med pinnar. Det är okänt hur många demonstranter som har gripits i kravallerna.

Aktivister anklagar forumet för att hjälpa vattenföretag att gynna privatisering av vattendragen, men forumets organisatörer förnekar att de skulle representera några speciella intressen.

Enligt CNS har en grupp med 118 organisationer från 33 länder undertecknat och utfärdat ett brev till FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, i vilket han uppmanas att dra tillbaka sitt stöd för ”CEO Water Mandate”, ett samarbete mellan FN:s Global Compact, Sveriges regering och en grupp företag och organisationer som tampas med frågor om vattenbrist och hygienfrågor. Samarbetet är tänkt att underlätta kontrollen av världens vattenresurser.


Turkiets president Abdullah Gul välkomnar Sydkoreas premiärminister Han Seung-soo vid hans ankomst till Istanbul inför forumet. (AFP PHOTO/Umit Bektas/POOL)

Turkiets president Abdullah Gul välkomnar Sydkoreas premiärminister Han Seung-soo vid hans ankomst till Istanbul inför forumet. (AFP PHOTO/Umit Bektas/POOL)

Under måndagkvällen planerar representanter från de som skrivit under brevet att överlämna en kopia till VIP-personer på mötet.

– De som kontrollerar vattnet mångfaldigar de negativa sidorna – de tar vatten, stänger av vatten, orsakar prisstegringar, försöker ta genvägar i vattenhandhavandet – människor drabbas hårt av vattenkriserna och bolagens agerande, sade Mark Hays från organisationen ”Corporate Accountability International”, meddelar CNS.

Hays menar att de som lever under de svåraste förhållandena inte kommer till tals på ett sådant här möte.

På ett inledande minitoppmöte medverkar utöver Turkiets president Abdullah Gul bland andra Iraks president Jalal Talabani, Sydkoreas premiärminister Han Seung-soo och en rad kungligheter som prins Albert av Monaco, den nederländska kronprinsen Willhelm Alexander, Japans kronprins Nahurito. Till den stora konferensen förväntas runt 28 000 gäster, meddelar AFP.

Sveriges delegation till forumet består av runt nio personer, med representanter från bland annat miljödepartementet, utrikesdepartementet och Sida, med Annika Nilsson från miljödepartementet som sakhandläggare.

Tidigare har World Water Forum arrangerats 1997 i Marrakech, Marocko, 2000 i Den Haag, Nederländerna, 2003 i Kyoto, Japan och 2006 i Mexiko City, Mexiko.