Wikipedia nu helt blockerat i Kina
Wikipedias logotyp på en pekskärm. Kinesiskspråkiga Wikipedia blockerades nyligen helt av den kinesiska internetcensuren. (Foto: Lionel Bonaventure/AFP/Getty Images)


Den kinesiskspråkiga versionen av Wikipedia har återigen blockerats i Kina i vad som verkar vara det hittills mest omfattande försöket att censurera den stora gratisencyklopedin på nätet.

Kinesiska användare har inte kunnat komma åt kinesiska Wikipedia sedan 19 maj, enligt GreatFire, en kinesisk organisation som arbetar för internetfrihet och spårar internetcensuren på det kinesiska fastlandet.

Wikimedia Foundation, den icke vinstdrivande organisationen som ligger bakom Wikipedia, sade att man undersöker saken, enligt Forbes. En talesperson för Wikimedia Foundation sade till Forbes att organisationen ”starkt motsätter sig censur” och att man hoppas att ”den kinesiska regeringen omprövar sin position och återinför tillgång till Wikipedia, så att det kinesiska folket återigen kan få tillgång till och delta i att skapa summan av all kunskap.”

När artikeln skrevs visade GreatFires tester att kinesiskspråkiga Wikipedia fortfarande var helt blockerat i Kina.


En uppslagssida på kinesiskspråkiga Wikipedia. (Foto: Skärmdump/wikipedia.org)

En uppslagssida på kinesiskspråkiga Wikipedia. (Foto: Skärmdump/wikipedia.org)

4 juni möjligt skäl

Det finns inga uppenbara skäl till varför den kinesiska regimens censorer valde att stänga tillgången till sajten just den 19 maj, men det finns två händelser kring den perioden som kan ha påverkat beslutet.

Vid en arbetskonferens för Enhetsfronten den 18 och 20 maj, som leddes av Kinas ledare Xi Jinping, uppmanade Xi landets högsta befattningshavare inom media att ”bidra till att rena cyberrymden”, enligt statliga språkröret Xinhua.

På Sina Weibo, Kinas twitterliknande mikrobloggtjänst, var det många användare som misstänkte att den 26:e årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg, som då låg 14 dagar bort, var skälet till att kinesiska Wikipedia blockerades. Regimen censurerade Wikipedia första gången den 3 juni 2004, och har sedan dess noga filtrerat bort alla ”känsliga” sökord kring massakern, som ”1989”, ”4 juni”, ”Zhao Ziyang” (dåvarande generalsekreteraren för kommunistpartiet som rensades ut eftersom han var positivt inställd till de demonstrerande studenterna).

Sedan 2004 har kinesiska nätanvändare ibland haft tillgång till en delvis censurerad version av Wikipedia. Internetanvändare kunde under en period se kinesiskspråkiga Wikipedia i sin helhet på den krypterade versionen av sajten från oktober 2011, men den har varit blockerad sedan maj 2013. Nu är även standardversionen av kinesiskspråkiga Wikipedia oåtkomlig.

Det är oklart om den här senaste blockeringen är permanent, eller om den så småningom kommer att lättas på, på liknande vis som den infördes – oannonserat och oväntat.

I nuläget har de kinesiska nätanvändarna bara tillgång till Baidu Baike, som är Kinas motsvarighet till Wikipedia, som drivs av den kinesiska sökmotorn Baidu, och de gillar inte det här kraftigt censurerade alternativet.

”Det ’stora avskiljningsprojektet’ är nu till hälften genomfört”, klagade användare på Weibo.

”Genom att jaga upp både enhetsfronten och internet kommer enväldet att överleva i tusentals år”, skrev en annan missnöjd användare, enligt Taiwanbaserade Liberty Times.