Wikileaks släpper Syrien-dokument
En skärmdump från WikiLeaks den 27 februari. (Karen Bleier/AFP/Getty Images)


Wikileaks har nyligen börjat publicera de så kallade Syrien-dokumenten som ska innehålla pinsamma e-postmeddelande från  syriska politiker, företag och regeringsministerier.

Sajten, som gjort sig känd för spektakulära publiceringar av stora mängder hemliga dokument i känsliga frågor, kommer i detta fall att publicera omkring 2,5 miljoner e-postmeddelanden. Fokus ligger på den syriske presidenten Bashar al-Assads regim från 2006 till mars 2012, då våldsamheterna i landet nådde sin kulmen.

”Materialet är pinsamt för Syrien, men även för Syriens motståndare. Det hjälper oss inte bara att kritisera den ena eller den andra gruppen, utan också förstå deras intressen, handlingar och tankar”, säger Wikileaks grundare Julian Assange i ett uttalande från i torsdags. Assange befinner sig för närvarande sig på Ecuadors ambassad i London, dit han sökt sig för att undkomma en utvisning till Sverige, där han är föremål för en polisutredning om våldtäkt

”Det är endast genom att förstå denna konflikt som vi kan se hopp om att lösa den”, tillägger han.

Wikileaks säger att dokumenten kastar ljus över den inre kretsen i Assads regim, däribland högt uppsatta ledare, och avslöjar också affärsuppgörelser mellan Syrien och andra länder.

Under de senaste 16 månaderna har Syriens regering med våld slagit ner på ett uppror, triggat av oroligheterna under den Arabiska våren, där så många som 15 000 civila mist livet. Syrien har skyllt det hela på utländskt uppbackade terrorister och nyligen har Assad själv kallat konflikten för ett ”krig”.

WikiLeaks har inte avslöjat hur man fått tag i alla miljontals dokument.

Översatt från engelska