Wikileaks huvudman ger igen
Wikileaks grundare Julian Assange. (Foto: Bertil Ericson / AFP / Getty Images)


Den hårt ansatte grundaren av Wikileaks, Julian Assange, fick tuffa frågor på torsdagen om hans organisations publicering av känsliga dokument från amerikanska underrättelsetjänsten förra månaden.

Under en debatt vid London University försvarade Assange sitt beslut att offentliggöra uppgifterna som han säger vara en del av hans uppdrag att avslöja världens hemligheter.

Assange har publicerat över 90 000 dokument relaterade till afghankriget på sin hemsida vilket upprör Pentagon och lockar till hård kritik från massmedia.

Den Australienfödde ”whistleblowern”
gav igen genom att säga att media har försökt misskreditera Wikileaks. Assange anklagade Wall Street Journal för att delta i vad han beskrev som ”lurendrejeri”, enligt AP.

The Wall Street Journal rapporterade att man hade kommit över e-mail-utbyte mellan Assange och människorättsgrupper som uttryckt oro för att de som lämnat informationen och som namngivits i underrättelsematerialet från Afghanistan kunde vara i fara.

Wikileaks har också fått utstå kritik för interna maktkamper där en talesperson påstås ha slutat på grund av missnöje med Assanges ledningsstil.

Daniel Domscheit-Berg från Tyskland uppges ha sagt till tidningen Der Spiegel att han fick nog av bolagets besatthet av att attackera USA.

Men i Londondebatten förnekade Assange att det hade varit en tvist om hans ledning. ”Det handlade om en annan fråga”, hade Assange sagt enligt AP.

Wikileaks hemsida är för närvarande nere, med en Twitter-inmatning den 29 september säger: ”Schemalagd serveröversyn. Webbsidan kommer snart tillbaka.”

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/43553/