Wikileaks försvarar publicering av hemliga krigsdokument


Webbplatsen Wikileaks publicerade i söndags 92 000 hemligstämplade dokument och Julian Assange, grundare av den ideellt drivna webbsidan, försvarade beslutet att publicera materialet.

Dokumenten handlar om kriget i Afghanistan mellan 2004 och 2010. De beskriver hemliga kommandopatruller som siktar in sig på att lönnmörda al Qaida- och talibanledare, oerhörda civila dödssiffror, samt tjänstemän ur Pakistans militär och regering som hjälper talibaner och möjliggör att amerikanska och allierade trupper skadas.

Julian Assange kommenterade Wikileaks beslut i en video som publicerades på YouTube av the Guardian. Han sade att krigets riktning bör ändras och vägrade ange någon händelse som den värsta. Han sade att det sammantagna antalet dödade och skadade var en del av ”krigets smutsighet”.

– USA fördömer med kraft avslöjandet av hemligstämplad information som görs av individer eller organisationer, vilken skulle kunna medföra fara för livet för amerikaner eller våra partners, och hota vår nationella säkerhet, sade pressekreteraren Robert Gibbs, och fortsatte:

– Wikileaks gjorde inga försök att kontakta oss rörande dokumenten. USA:s regering fick reda på att dokumenten skulle publiceras från nyhetsorganisationer. Dessa oansvariga läckor kommer inte att påverka vårt pågående engagemang för fördjupande av relationerna med Afghanistan och Pakistan; att besegra våra gemensamma fiender och att stödja det afghanska och pakistanska folkets önskningar.

I ett tal i juli sade Assange att det var ”oroande att resten av världens medier gör ett sådant dåligt jobb”, om hans lilla grupp av frivilliga publicerar mer hemligstämplat material och hemligheter än vad de gör. Han sade att Wikileaks kontrollerar den information de får, men ändå vet de sällan vilka deras källor är. Om de får reda på källorna kommer Wikileaks-teamet att snabbt förstöra informationen, sade han.

– Hur olagligt de här dokumenten än kom fram i ljuset så för de fram allvarliga frågor om verkligheten bakom USA:s politik gentemot Pakistan och Afghanistan, sade Senator John Kerry, demokrat från Massachusetts, i ett uttalande.

– Denna politik är i ett kritiskt skede och de här dokumenten kan mycket väl understryka vad som står på spel och göra behovet mer trängande av den kalibrering som behövs för att få politiken korrigerad.

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/39788/