WHO:s rådgivare har arbetat för läkemedelsindustrin
Det har snart gått ett år sedan WHO klassade svininfluensan som en pandemi. Enligt Smittskyddinstitutet har drygt 60 procent av Sveriges befolkning fått minst en vaccinationsspruta mot influensan.(Foto:AFP/Mustafa Ozer)


Enligt en ny granskning ska flera forskare, som Världshälsoorganisationen (WHO) anlitade i arbetet för svininfluensan, ha kopplingar till läkemedelsföretag.

Det har nu nästan gått ett år sedan WHO:s generaldirektör Margaret Chan deklarerade svininfluensan som en pandemi.

Uttalandet det 11 juni medförde att regeringarna runt hela världen beställde stora lager med vaccin.

I efterhand fick WHO kritik för att ha överdrivit riskerna med influensaviruset.

Nu publicerar British Medical Journal (BMJ)
och Bureau of Investigative Journalism en granskning som visar att organisationen också har konsulterat flera medicinska experter som fått betalt av läkemedelsföretag. Rådgivande forskare ska ha haft koppling till Roche och GlaxoSmithKline framgår det bland annat.

Undersökningen pekar på flera brister i WHO:s arbete,  bland annat  organisationens bristande öppenhet och undanhållande av information, inklusive det faktum att WHO inte har avslöjat namnen på de 16 medlemmar i kriskommittén som bildades förra året för att hantera svininfluensan.

BMJ:s chefredaktör Fiona Godlee anser att WHO:s trovärdighet har ”skadats allvarligt” och uppmanar organisationen att ha striktare regler för sina kontakter med rådgivare för att organisationens anseende ska återupprättas.

WHO:s chef har i ett brev till BMJ tillbakavisat kritiken.