WHO:s rådgivare får betalt av läkemedelsindustrin
En dansk tidning har nyligen avslöjat att WHO:s influensarådgivare får betalt av läkemedelsindustrin. (Foto: AFP/Pascal Guyot)


”Opartiska” forskare som WHO använder sig av, har fått betalt av de företag som tillverkar vacciner. Den danska tidskriften Information har avslöjat de krafter som ligger bakom WHO:s klassificering av svininfluensa som pandemi och den massvaccinering den medfört.

Det finns starka ekonomiska vinstintressen som hela tiden funnits med i bilden sedan WHO:s generaldirektör Margaret Chan deklarerade den 11 juni i år att vi har pandemisk svininfluensa i världen. Det innebar en stor ekonomisk fördel för läkemedelsindustrin i världen. Många länder – däribland Danmark, där frågan uppmärksammats mycket – har avtal med stora läkemedelsföretag och är därför tvungna att köpa vaccin i händelse av en pandemi.

En intensiv lobbyverksamhet har drivit fram beslutet att klassa svininfluensan som en pandemi och WHO:s resolution om massvaccinering. Investmentbanken JP Morgan uppskattar att läkemedelsindustrin i år kommer att få vaccinorder på uppemot 55 miljarder danska kronor, en enorm summa som till stor del beror på WHO:s beslut, skriver tidningen Information.

Många av de till synes opartiska forskare som WHO använder sig av, betalas dock av de företag som tillverkar vacciner. Det tycker professor Tom Jefferson, epidemiolog vid Cochrane Center i Rom, är problematiskt:

– Det är oroande att många medlemmar i WHO-kommittéer, undertecknar med andra titlar, trots att de egentligen står för läkemedelsindustrin, säger han till Information.

En av experterna i WHO:s rådgivande grupp för H1N1 är Albert Ostenhaus. Den nederländska regeringen har sammankallat ett krismöte på grund av en artikel i Science som visat att Albert Ostenhaus har ekonomiska intressen i flera läkemedelsföretag.

En annan expert är Fredrik Hayden, extern rådgivare i WHO:s expertråd SAGE som ger råd till WHO om vacciner. Hayden förekommer i officiella sammanhang som forskningssamordnare för influensa vid det anonymt klingande ”The Welcome Trust” i London, förklarar den danska tidskriften.

Men i en Google-sökning visar det sig att Hayden har många andra arbetsgivare. Han är betald rådgivare för läkemedelsföretagen Roche, RW Johnson, SmithKline Beecham och Glaxo Wellcome.

Arnold Monto, som också är en expert på SAGE:s medlemslista, betalas som konsult i företaget MedImmune, som tillverkar inhalerbart-influensavaccin, vid Glaxo Wellcome och ViroPharma. På SAGE:s lista står det endast att han är inköpschef för en avdelning vid University of Michigan.

Förutom experterna i SAGE sitter dessutom flera av de stora vaccintillverkarna såsom GlaxoSmithKline, Novartis och Baxter med som ”observatörer” när SAGE möts i WHO:

Dessa uppgifter kommenterar Mauri Johansson, läkare och specialist i allmänmedicin, till Information:
– Det är en herrans samling människor. Det finns fler människor från läkemedelsindustrin i rummet än det finns beslutsfattare. Det säger allt om den förvirring som råder. De kallas ”observatörer”. Men man kan fråga sig varför de ska vara här, säger Mauri Johansson till Information.

– I WHO:s senaste rekommendationer för bekämpning av pandemisk influensa har ansiktsmasker och frekvent handtvätt nämns två gånger. Vacciner och antivirala medel är dock nämnda 24 och 18 gånger. Varför skulle ett internationellt folkhälsoorgan fokusera på mycket dyrare metoder såsom vacciner och mediciner när det inte är bevisat att de fungerar? säger han, och betonar att handtvätt är den enda som med säkerhet har en effekt.

Men för Wolf Dieter Ludwig, på det tyska läkarförbundet är det ingen tvekan om vad som hänt:

– Myndigheterna har sjunkit till en kampanj med läkemedelsföretag, som syftar till att tjäna pengar på ett icke-existerande hot.