WHO varnar att antalet ebolafall i Västafrika kan nå 20 000
Huvudnyheten för Elfenbenskustens tidningar den 28 augusti var regeringens åtgärd att stänga gränsen mot Guinea och Liberia. Elfenbenskusten är officiellt fri från den mycket smittsamma och obotliga blödningsfebern som krävt nästan 1500 liv i Liberia, Sierra Leone och Nigeria. (Foto: Issouf Sanogo / AFP/ Getty Images)


Ebolautbrottet i Västafrika kan komma att överstiga 20 000 fall vilket är mer än sex gånger fler än läkarna känner till nu, meddelade Världshälsoorganisationen WHO på torsdagen.

Utbrottet fortsätter att accelerera och hittills har 1 552 personer dött och 3 069 fall rapporterats i Liberia, Sierra Leone, Guinea och Nigeria, enligt WHO:s officiella statistik.

I de svårast drabbade områdena kan det verkliga antalet fall vara två till fyra gånger högre än vad som hittills rapporterats, skriver nyhetsbyrån AP.

WHO:s biträdande generaldirektör Bruce Ayward säger att 20 000 fall är siffror man aldrig har förväntat sig i ett ebolautbrott och det är inte säkert det blir så många men "vi måste ha ett system som kan klara ett stort antal".

Ny plan mot ebolaspridningen

Ayward säger också att ny plan som utarbetats för att stoppa ebolaspridningen i de drabbade länderna inom sex till nio månader kommer att kosta 489 miljoner dollar, skriver AP.

Smittan har för första gången spridit sig utanför Nigerias huvudstad Lagos, skriver BBC. Smittan kom till Lagos från en smittad Liberia-amerikansk man som kom dit i slutet av juli och senare avled.

En läkare i oljestaden Port Harcourt har dött i sjukdomen efter att ha behandlat  en man som i sin tur varit i kontakt med personen som först tog smittan till Lagos. Den behandlade personen klarade sig med läkaren dog, och hans fru är satt i karantän och ytterligare 70 personer är under övervakning.

Läkaren var det sjätte dödsfallet i Afrikas mest befolkade land. På onsdagen meddelade Nigeria att skolorna kommer att vara stängda till 13 oktober för att försöka hindra smittspridning.

Vårdpersonal drabbas

Hittills har 240 ur personalen infekterats med Ebola, något som WHO säger saknar motstycke. I flera fall har det inte funnits tillgång till skyddsdräkter, inte ens skyddshandskar och ansiktsmasker.

Ebola utbrott i Kongo

Ett utbrott av ebola i Kongo-Kinshasa som hittills skördat 13 människors liv verkar inte ha något samband med epidemin i Västafrika. Den 11 augusti dog en gravid kvinna i något som då antogs vara blödarfeber. Varken hon eller någon av hennes 80 kontakter hade rest till eller haft någon som helst kontakt med någon från Gurinea, Liberia, Sierra Leoane eller Nigeria.

Utbrottet där tros därför vara ett helt annat. WHO väntar dock på definitiva provsvar, skriver SVT. Hittills har 24 fall identifierats i detta utbrott som är det sjunde i landet sedan viruset först upptäcktes i dåvarande Zaire 1976.

Sida utökar sitt stöd

Svenska biståndsorganet Sida ökar sitt bistånd till organisationer som arbetar i det eboladrabbade Västafrika med sju miljoner kronor. Läkare utan gränser får fem miljoner och International Rescue Committe två miljoner, skriver SVT.