WHO förhört av Europadomstolen
WHO:s chef, Margaret Chan (Foto: AFP/ Mike Clarke)


Under veckan har Världshälsorganisationen (WHO) förhörts av Europadomstolen i Strasbourg i en hearing. WHO anklagas för att ha kraftigt överdrivit pandemihotet om svininfluensan efter påtryckningar från en profithungrig läkemedelsindustri. 

Paul Flynn, vice ordförande i Europarådets hälsokommitté, hävdar att WHO har vilselett regeringar att köpa in ett stort antal vaccindoser trots att pandemin visat sig vara relativt mild. 

– WHO har ropat varg ett antal gånger och har förstört sin trovärdighet. Det ligger ekonomiska intressen bakom detta, säger Flynn. 

WHO:s representant, Keijo Fukuda, avvisade emellertid anklagelserna om att WHO skulle ha fallit offer för påtryckningar från läkemedelsindustrin. 

Det har tidigare avslöjats att flera av de läkare som rådgivit WHO om svininfluensan har kopplingar till läkemedelsindustrin. Den kommitté som rådgivit WHO:s chef, Margaret Chan har också hållits hemlig. 

Wolfgang Wodarg, upphovsmannen till hearingen, säger att WHO har skapat rädsla kring svininfluensan och har överdrivt pandemin. Enligt honom finns det inga vetenskapliga belägg bakom WHO:s uppskattningar och hävdar att deras förklaring till att utfärda en pandemi var på grund av påverkan från läkemedelsindustrin. 

Fukuda säger att man ”inte ville skapa skräck bland människor, utan ge vetenskaplig information” och betonar att ”den nuvarande influensapandemin är vetenskapligt belagd”.

Enligt WHO har 14000 människor runt om i världen dött av svininluensan och miljontals har smittats. Trots detta anser många att den är mild då dödligheten är lägre än vanlig influensa. 

Wodarg menar också att det finns en fara med nya vacciner framför allt med adjuvanter som skvalen, då forskningen kring biverkningarna är ytterst begränsat. Det har visat sig att skvalen bland annat kan orsaka autoimmuna sjukdomar.

Den schweiziska parlamentarikern, Liliane Maury Pasquier, säger att hearingen kommer att bli en början på en större utredning kring den uppförstorade pandemin och anklagelserna om WHO:s kopplingar till läkemedelsindustrin.

I mars och juni kommer nya hearingar att hållas. Efter detta kommer Paul Flynn att skriva en redogörande rapport.