Wen Jiaobao möttes av protester i New York
Protesterande utanför Waldorf-Astoria Hotel i Midtown Manhattan, där Wen Jiabao bor under sitt besök. (Foto: Mingguo Sun/The Epoch Times)


Under tre dagars pågående FN-generalförsamlingsmöte i New York mötte Kinas premiärminister olika grupper av protesterande människor mot KKP:s kränkningar av mänskliga rättigheter. I närheten av FN-byggnaden i Manhattan syntes poliser överallt. 

Wen Jiabao är den första högt rankade tjänstemannen som besöker New York efter OS i Peking. De protesterande grupperna poängterade därför kränkningarna av mänskliga rättigheter som ägde rum under och inför de olympiska spelen. Men man belyste även andra människorättsbrott som fortfarande äger rum. 

Bara några kvarter från FN-byggnaden syntes utövare av Falun Gong, tibetanska aktivister och andra som protesterade och informerade om brott mot mänskligheten vilka begås av kommunistpartiet och dess representanter och underorganisationer. Även utanför hotellet Waldorf-Astoria, där den kinesiske premiärministern bor under sitt besök, fanns det protesterande människor. Banderoller från Falun Gong-utövare upplyste om bland annat: ”Kina: stoppa förföljelsen av Falun Gong” och ”Ställ Jiang Zemin, Luo Gan, Lui Jin och Zhou Yongkang inför rätta”.

Vid ett demonstrationsmöte talade den tidigare kanadensiske statssekreteraren för Asien- och Stilla Havsfrågor om KKP:s omfattande förföljelse av Falun Gong. Tillsammans med människorättsadvokaten David Matas gjordes en undersökning där man kom fram till att Falun Gong-utövare är utsatta för systematiska organstölder i Kina. Kilgour sade att de samlat ihop en mängd bevis och att båda var övertygade bortom tvivel att ”detta brott har skett och sker fortfarande”. 

Kilgour betonade att innan förföljelsen av Falun Gong fanns det mellan 70-100 miljoner utövare av Falun Gong. För att rättfärdiga förföljelsen satte KKP igång en propagandakampanj för att sprida lögner om gruppen och dess utövning. Sedan 1999 har kommunistpartiet ”demoniserat, avhumaniserat och förtalat Falun Gong-gruppen i hela Kina”, sade han.

Tibet-grupper var också synliga under Wens besök i New York. Flera hundra tibetaner sägs ha dödats inför OS i Peking. Tenzin Doijee, en representant för Studenter för ett fritt Tibet, sade att hundratals tibetaner fortfarande är i fängelse och att många saknas. Han underströk att de inte är där för att protestera mot det kinesiska folket, utan att ”det var en protest mot kommunistledarna och den kinesiska regeringen”. Han tillade också att tibetanerna hoppas att omvärlden inte ska tro på deras lögner, men hoppas också på att folk ska se igenom propagandan där Wen försöker framställa sig själv i god dager under FN:s generalförsamlingsmöte.