Wen Jiabaos uppmaningar till politisk reform ignorerades igen
Kinas premiärminister Wen Jiabao håller tal vid World Economic Forums sammanträde i den kinesiska hamnstaden Dalian, 14 september 2011. (Foto: STR/AFP/Getty Images)


Kinas premiärminister Wen Jiabao uppmanade i slutet av september återigen till reformer av Kinas förhårdnade politiska system, men experter menar att hans uppmaningar precis som tidigare kommer att ignoreras.

I talet, som hölls i Folkets stora sal den 30 september, sade Wen att han kraftfullt uppmuntrar till reformer av ”det ekonomiska, politiska, kulturella och sociala systemet och andra aspekter.” Senare i talet sade han emellertid sådant som ”Låt oss samlas kring kamrat Hu Jintao och hålla den stora socialistiska fanan med kinesiska förtecken högt.”

Uttalandet är det elfte där Wen Jiabao uppmanat till ”politiska reformer” i Kina.

Kommentatorer tror dock inte att det är någon större chans för detta. Hu Ping, som är en expert på att tolka kinesisk politik sade att det är omöjligt för det kinesiska kommunistpartiet att genomföra seriösa politiska reformer.

– Wen har nämnt politiska reformer så många gånger, men han bara pratar om det. De andra åtta medlemmarna av politbyråns ständiga utskott säger ingenting och de pensionerade ledarna reagerar inte heller.

– Det är uppenbart att Wen inte har nog med makt för att själv driva igenom reformer, tillade He.

Kommunistpartiets företrädare är rädda för politiska reformer, menar Hu, på grund av de otaliga människorättskränkningar och den korruption de är skydliga till. Om man genomförde några meningsfulla reformer skulle det innefatta att de hölls ansvariga för detta.

Wu Bangguo, Kinas högst uppsatte lagstiftare och en hårdför partipamp, som är nummer två i partihierarkin, har redan uttalat sig mot Wen. Under den nationella folkkongressen i mars gjorde Wu klart att det inte kommer ske någon förändring när det gäller enpartistyret eller tillåtas någon pluralism inom den rådande ideologin.

Wang Juntao, biträdande ordförande i China Democracy Party, sade att oavsett vad han har för argument så är kommunistpartiet dödsdömt, och de flesta som är medvetna om detta planerar utifrån det.

– På grund av sina egna intressen försöker somliga förlänga kommunistpartiets liv för att krama ur mer vinster. Andra vill verkligen inte gå till historien som brottslingar eller som någon med kopplingar till kommunistpartiet, så de försöker agera.

Wang sade att det finns två alternativ. Endera är Wens uttalanden bara en uppvisning eller så innebär de att han försöker avlägsna sig från partiet ”i hopp om att han inte kommer vara sammankopplat med partiet när det väl ställs till svars för sina brott.”

Frank Xie, kinakommentator och professor vid University of South Carolina, håller med om att partiet sjunger på sista versen.

Han sade att ekonomin kännetecknas av en fastighetsbubbla, en problematisk privatlånemarknad och konkurser i Yangtze- och pärlflodsdeltat.

– Politiskt är folk rasande på kommunistpartiets dåliga hantering, det moraliska förfallet och den totala kollapsen av det sociala systemet. Det finns ingen som kan reda upp allt det här, sade han.

Xie pekade även på kampanjen för att lämna kommunistpartiet, kallad Tuidang, som har över 100 miljoner deltagare hittills.

– Det är en indikation på att stora förändringar är på väg, sade han.

Han konstaterade att regimens trovärdighet är i botten, de rika och ambitiösa lämnar landet och massor av människor tar avstånd från partiet.

– Stora förändringar kommer att ske i Kina, tror Xie.

Översatt från engelska