Wen Jiabao välkomnades i Göteborg
En grupp med Falun Gong-utövare hälsar Wen Jiabao välkommen på bryggan vid ostindiefararen Götheborg. (Foto: Anders Eriksson/ Epoch Times Sverige)


Göteborg bjöd på vackert vårväder med värmande sol när Kinas premiärminister Wen Jiabao och hans delegation gick ombord på ostindiefararen Götheborg. Kanonernas salut ekade över vattnet och moln av krutrök stod runt båten.

Grupper som värnar om de mänskliga rättigheterna var på bettet på måndagen i Göteborg. Amnesty liksom Falun Gong demonstrerade vid Eriksberg dit Kinas premiärminister Wen Jiabao kom.

Mottagandet blev ljudligt. En kör till Wen Jiabaos ära sjöng och demonstranter ropade i megafon medan Falun Gong-utövare, som en kontrast, stod tysta och stilla eller satt ner och mediterade vid kajkanten.

Tidigare på dagen hade Falun Gong-utövarna demonstrerat utanför Kinas konsulat. Ovanligt många bilar stannade till för att läsa vad som stod på deras skyltar. Kineser kom och fotograferade, speciellt en skylt som på kinesiska sade: Välkommen Wen Jiabao.

Bland Falun Gong-utövarna fanns Janette Wästilä, nyinflyttad i Göteborg.

– Vi vill välkomna Kinas premiärminister Wen Jiabao för att han tar avstånd från förföljelsen av våra medutövare av Falun Gong i Kina, sade hon.

Falun Gong-utövarna vädjade till Wen Jiabao att han ska stoppa förföljelsen av Falun Gong i Kina som pågått sedan 1999, och se till att den tidigare statschefen Jiang Zemin som är ansvarig för förföljelsen, plus de medskyldiga, ställs inför rätta.

Under tisdagen kommer den kinesiske premiärministern med sin delegation att göra ett besök på Volvo Personvagnar, och därefter resa till Stockholm där Wen Jiabao kommer att ha en överläggning med statsminister Fredrik Reinfeldt, meddelar regeringen.

Efter rundvandringen på fartyget väntade en bankett vid landshövdingens residens för den kinesiska delegationen.


Krutrök runt den anrika båten då Kinas premiärminister var på besök. (Foto: Anders Eriksson/ Epoch Times Sverige)

Krutrök runt den anrika båten då Kinas premiärminister var på besök. (Foto: Anders Eriksson/ Epoch Times Sverige)


Även Amnesty var på plats. (Foto: Bolette Ebertz/ Epoch Times Sverige)

Även Amnesty var på plats. (Foto: Bolette Ebertz/ Epoch Times Sverige)