Webbsida erbjuder nya sätt att ge donationer
Dr. Gerhard Kostl vid Läkare utan gränser/ Medecins Sans Frontiere (MSF) undersöker ett barn på sjukhuset Man på Elfenbenskusten i Västafrika. MSF:s nya internetbutik tänker nyskapande när det gäller att ge bidrag till internationellt hjälparbete (Foto: Mikkel Dalum/MSF)


Läkare utan gränser (MSF) har startat en ny webbsida lagom innan helgerna, som gör det möjligt att köpa välbehövliga humanitära förnödenheter för att stödja internationella biståndsarbetare.

I sitt nytänkande använder webbsidan samma modell som finns för shoppande på internet medan man samtidigt informerar besökarna om viktiga humanitära insatser och gör det lätt för givare att ge donationer.

Bland de artiklar som är ”till salu” finns olika typer av varor, mediciner och utrustning som hjälparbetare dagligen använder i fält.

”MSF:s butik erbjuder konkreta exempel och faktiska kostnader för de resurser som används av MSF-teamen när de tillhandahåller sjukvård i nästan 70 länder där människor är utsatta för fara. Genom att göra symboliska inköp via den här sidan kan besökare stödja arbete som räddar liv”, sade organisationen i ett pressmeddelande.

Första land där hjälporganisationen använder det här sättet är Kanada.

– Det är just nu bara ett kanadensiskt initiativ, men andra MSF-kontor kan använda samma metod, säger MSF:s chef för penninginsamlingen i Kanada, Conan MacLean.

-Vi ser fram emot att få se hur konceptet kan användas internationellt.

MacLean säger att medan vem som helst runtom i världen kan göra inköp för välgörande ändamål genom MSF:s butik i Kanada ”så är det bra om andra länder vill etablera en sådan butik så att medborgarna kan få ett skattekvitto.

Varor som finns att ”köpa” är allt från förstahjälpen-låda och fälttält till babyvågar, utrustning för vattentank och till och med Toyota Land Cruiser. Man kan välja att ”köpa” andelar i en vara eller donera hela kostnaden för varan direkt.

Kolerautrustning, som just nu har hög efterfrågan i Haiti, kommer med andelspris på 30 dollar eller 18 750 dollar för hel utrustning. Varje sats innehåller medicin, rehydreringssalt, sprutor och andra artiklar som kan behandla 625 patienter.

Malaria är den dödligaste sjukdomen för barn under 5 år i Afrikas länder söder om Sahara, särskilt i fuktiga områden där människor inte har råd med skyddsnät mot mygg. En andel på 100 dollar betalar ett nytt kombinationsläkemedel som innehåller artemesinin, en kinesisk ört. Artemisininblandningen ger snabb effekt mot sjukdomen.

Terapeutisk mat som är färdig att servera kostar 20 dollar för 55 förpackningar. Den är tillredd med jordnöt- och mjölkpasta ”som barn tycker smakar gott och är lättätet”, och kan bota upp till 90 procent av de barn som är undernärda men inte har några medicinska komplikationer, enligt webbsidan. Under 2009 behandlade MSF fler än 170 000 barn i 34 länder för undernäring, de flesta i Afrika söder om Sahara samt i Asien.

MacLean säger att besöken på webbsidan har ökat alltsedan den startades den 15 november och han förväntar sig att trafiken tilltar när det närmar sig jul.

– När vi närmar oss helgerna hoppas vi att det kommer att vara lite lockande för dem som letar efter alternativa idéer till gåvor liksom för bidragsgivare som är intresserade av att se hur deras bidrag omsätts till verkliga artiklar som vi använder i fält.

Butiken visar också videor, foton, och bloggar från hjälparbetare som ger förstahandsrapporter om den viktiga roll som artiklarna spelar i MSF:s arbete.

MSF bildades för nära 40 år sedan av en liten grupp läkare och journalister som ville hitta ett sätt att agera snabbt och effektivt vid allmänna katastrofer. Idag fungerar MSF som en internationell hjälporganisation och ger medicinsk hjälp till områden som drabbats av naturkatastrofer, krig och svält.

For more information visit www.msfwarehouse.ca” target=”_blank”>http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/46485/