Webbansvariga uigurer dömda i hemlig rättegång


Tre uigurer har dömts till fängelse i en hemlig rättegång. De hade drivit några av de populäraste webbsidorna bland den muslimska befolkningen i provinsen Xinjiang i nordvästra Kina.

Amnesty International fördömde på måndagen domarna, som föll i provinshuvudstaden Ürümqi den 21 juli.

– Den kinesiska regeringens försök att kontrollera all aktivitet på nätet kommer inte att kunna tysta de som har genuina orsaker till missnöje, säger Sam Zarifi, chef för Amnestys avdelning för Asien och Stillahavsområdet i ett pressmeddelande.

De tre webbplatserna stängdes av kommunistregimens censorer efter de oroligheter som bröt ut i Ürümqi i 5 juli 2009 och det hade publicerats uppmaningar till en fredlig demonstration på sidorna.

De dömda är: Dilshat Perhat, webbansvarig och ägare av webbplatsen Diyarim, dömd till fem års fängelse; Nureli, webbansvarig för Salkin, dömd till tre års fängelse, samt Nijat Azat, webbansvarig för Shabnamn, dömd till tio års fängelse.

Dilshit Perhats bror Dilmurat Perhat bor i Storbritannien och hjälpte därifrån till med webbplatsen Diyarim. Han menar att rättegången hölls i hemlighet på grund av att regeringen inte hade några verkliga bevis för att fälla de tre.

Dilmurat Perhat har tidigare blivit uppmanad av myndigheterna att inte tala om fallet.

– Jag har följt detta påbud av rädsla för att min bror skulle bli dömd, men nu har domen redan fallit. Regeringens åtal handlade om att statens säkerhet skulle ha äventyrats men de dömda har inte gjort någonting, säger han till Amnesty.