Washingtons stadsfullmäktige ger lektion i historia
Washingtons stadsfullmäktige Harry Thomas välkomnar Jane Dai och hennes dotter Fadu, offer för förföljelsen av Falun Dafa, och introducerar dem till sommarens praktikanter. (Foto: Donna Ware/ Epoch Times)


På 10-årsdagen av att Falun Gong började förföljas i Kina träffade Washingtons stadsfullmäktige Harry Thomas tre Falun Gong-utövare varav två själva varit offer för förföljelsen. Dessa tre tittade in för att tacka Thomas för hans initiativ till en resolution om att erkänna den svåra 10-åriga förföljelsen av Falun Gong (också känt som Falun Dafa) och för att uppmana till ett stopp av den.

Gruppen kom precis när Thomas pratade med tolv av sommarens praktikanter om medborgerliga rättigheter och friheter vilket gav honom en möjlighet att ge praktikanterna en lektion i den moderna tidens historia.

– Jag hoppas att alla barn i Kina kan få ett lyckligt liv med sina familjer, sade Thomas, som företräder område 5, i District of Columbias fullmäktige. Han läste ett handskrivet tackkort av 9-åriga Fadu Chen vars far torterades till döds när hon var 9 månader gammal.

Enligt Jane Dai, Fadus mor, började hennes man öva Falun Dafa efter att han bevittnat sin fars återhämtning från en obotlig njuråkomma. Efter förbudet i juli 1999 hade hennes make rest till Peking med ett brev som förklarade för regeringen att Falun Dafa är en god metod. Han torterades slutligen till döds.

Dai var imponerad av fullmäktige Thomas ”rättfärdiga kommentarer” efter det att han läst upp sin resolution som uppmanar till ett slut på förföljelsen. Resolutionen konstaterar att den 20 juli 1999 beordade kommunistpartiets ledare Jiang Zemin ett förbud på metoden och att ledande Falun Gong-utövare skulle gripas.

Vad fick pratikanterna till sig av den improviserade historielektionen? Thomas sade enligt uppgift att problemen i världen är ”allas problem.”

Thomas uppmanade dem att inte ta saker för givet och uppskatta deras yttrandefrihet, enligt närvarande praktikanter. Thomas nämnde som ett exempel Falun Dafa-paraden den 17 juli som slutade på Freedom Plaza, tvärs över gatan från stadshuset. Praktikanterna hörde Thomas säga:

– Det skulle inte ha hänt i Kina. Här kan man tala fritt. 

Thomas uppmuntrade dem att både lära sig om andra människors kultur och ”lära er historia så att ni kan förhindra negativa saker från att inträffa igen”, berättar en praktikant.

En annan mindes Thomas berätta för dem att titta på de saker de äger och lägga märke till hur många av dem som tillverkas i Kina. Han sade att Thomas förklarade att människor i Kina tjänar ytterst lite för att göra dessa saker.

Dai och Fadu gav Thomas en kopia av dokumentären ”Plum blossom in snow” som berättar om hennes personliga resa. Filmen gjordes för att låta världen veta sanningen om förföljelsen av Falun Gong. Även innan de tog avsked visade Fadu den sittande meditationsövningen från Falun Gong-metoden till praktikanterna och fullmäktige Thomas.

Staden kommer i september att rösta om resolutionen som stadsfullmäktige Thomas tog initiativ till.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/20088/