Wanted
James McAvoy (Foto: AFP/Max Nash)


 • Produktionsår: 2008
 • Produktionsland: USA/Tyskland
 • Regi: Timur Bekmambetov
 • Medverkande: James McAvoy, Angelina Jolie, Morgan Freeman, Terence Stamp m fl.
 • Betyg: 2/5

  Tittar man på rollistan förbereder man sig på att bli imponerad när man ska se den här filmen. Jag tänker då särskilt på McAvoy, som häromåret var med i den verklighetsbaserade skräckberättelsen ”The Last King of Scotland” (Kevin MacDonald, Storbritannien, 2006) och Morgan Freeman, som är en av vår tids bästa karaktärsskådespelare. Man bör dock istället förbereda sig på att bli besviken då detta är en actionfilm gjord efter mall 1A.

  Sanningen är den att filmens handling är så gammal och sliten att jag faktiskt kommer på mig själv med att vara uttråkad av den efter en kvart. Det är den vanliga gamla visan där en loser-figur, spelad av McAvoy, finner att han egentligen tillhör en mer spännande värld. Ge killen ett par brillor och han skulle lika gärna kunna heta Harry Potter.

  Som så många andra filmer som spelar på samma tema lider filmen av det faktum att den fokuserar så mycket tid på att presentera den spännande världen för huvudkaraktären och oss i publiken. Detta resulterar i att när två timmar har gått så har McAvoys karaktär precis blivit en fullvärdig hjälte, varpå en slutuppgörelse följer och filmen tar slut. Detta gör att ”Wanted” känns mer som första avsnittet i en tv-serie, än en film som ska kunna stå på egna ben.

  Trots detta kan jag inte, med gott samvete, ge ”Wanted” ett bottenbetyg. Visst skulle man kunna kritisera filmen för att ha kopierat sin estetik från ”The Matrix” (Andy & Larry Wachowski, USA/Australien, 1999), men det spelar ingen roll eftersom actionsekvenserna är lika snygga för det.

  Visst tycker jag att det är nästintill hädiskt att slarva bort talanger som McAvoy och Freeman, till fördel för ett actionspektakel som inte ens innehåller en gnutta originalitet. Men är man bara ute efter två timmar av explosioner, eldstrider och bullet time-sekvenser (sekvenser där man, i slowmotion, får följa en kulas färd genom luften), är detta en film man kan njuta av. Och även jag tycker att det kan vara kul att bara titta på bilderna utan att behöva tänka. Även om det inte skulle skada med lite substans också.