Wall-street protesterna sprids över världen
Svenska och utländska demonstranter deltar i en "Ockupera Stockholm" demonstration, som en del av de globala protesterna under lördagen som inspirerades av "Occupy Wall Street" och "Indignant" rörelsen, som hölls på Sergels Torg i Stockholm den 15 oktober. (Foto: Jonathan Nackstrand/AFP)


Proteströrelsen ”Occupy Wall Street” har spridit sig till hela världen. I lördags hölls demonstrationer i aldrig skådad omfattning mot nedskärningar, ekonomiska orättvisor på alla kontinenter, från USA, till Europa och Asien.

Rörelsen som startade i en liten skala den 7 oktober mot Wall Street har med tiden dragit till sig fler och fler människor, däribland både studenter och arbetslösa.

I lördags lanserades demonstrationer i mer än 1500 städer världen över enligt Occupy Wall Streets hemsida. De kallar sig för ”Indignants” i Europa. I USA pågick ”Occupy Wall Street” demonstrationer i mer än hundra städer. Demonstrationerna riktar sig mot  ”girigheten inom finansvärlden och regeringarnas ekonomiska nedskärningar”.

Tusentals människor marscherade i lördags i olika städer i protester från fackföreningar, studenter, miljöaktivister, och olika samhällsgrupper.

Manifestationer planerades i flera städer i Sverige däribland Stockholm. Göran Greider, chefredaktör och debattör på Dala-Demokraten, deltog på manifestationen i Stockholm tillsammans med sin 16-åriga dotter.

– Det är hon som dragit med mig hit. Jag tycker att det finns något häftigt med sådana här rörelser som skapas på gräsrotsnivå. Det finns säkert en massa människor som har goda skäl att vara upprörda. Kapitalismen är i kris och klassklyftorna blir värre. Det är jättebra att de öser på här, sade han, till SvD.

I New York kallade stadens borgmästare Bloomberg Wall Street-protesterna improduktiva i sitt veckovisa radiotal nyligen, skriver Epoch Times i New York.

Några av klagomålen från de protesterande är legitima, sade borgmästaren, men vissa inte. Lönerna för kommunens fackliga arbetare kommer från de människor som de försöker att förtala, konstaterade han och tillade: ”Det är våra jobb.”

”Jag ockuperar Wall Street eftersom det är min framtid, min generations framtid som står på spel”, sade Linnea Palmer Paton, 23, en student vid New York University på rörlesens hemsida, innan lördagkvällens demonstrationer.

”Inspirerad av den fredliga ockupationen av Tahrir Square i Kairo, går vi ikväll samman på Times Square för att visa världen att folkets makt är en ohejdbar kraft för globala förändringar. Idag är vi kämpar tillbaka mot diktatorer i vårt land – Wall Streets banker – och vi vinner ”.

Men demonstrationerna kostar pengar för samhället. Polischef Raymond Kelly rapporterade i veckan att New York har spenderat över 2 miljoner dollar i övertid för polisen under demonstrationer och marscher.