Wall Street kastar skuggor över New York
Wall Street-skylt fotograferad den 16 september 2008. Den veckan hade aktiemarknaden sjunkit med svindlande fart och investmentbanken Lehman Brothers kollapsade vilket utlöste rädsla för att det fanns fler dåliga nyheter inom finanssektorn och ekonomin. (Foto: Stan Honda / AFO)


Ända sedan den siste store amerikanske bankmannen, John Pierpont Morgan från New York, räddade den amerikanska finansmarknaden 1907, undvek panik på finansmarknaden och lade grunden till skapandet av centralbanken Federal Reserve System, har vi väntat på att en ny bankhjälte ska dyka upp. Hundra år senare var istället nästan alla stora finansiella institut inblandade i krisen kring subprimelånen [fastighetslån med sämre säkerhet) som uppdagades 2008.

Sedan början av 1980-talet har New York-borna fascinerats av den ändlösa strömmen av rapporter i media om de miljontals dollar som unga bankmän på Wall Street tjänar. Eftersom skillnaden mellan en genomsnittslön och lönerna på Wall Street är så enorma så ser hela landet, möjligen med undantag för Silicon Valley, på investmentbankerna med avund och beundran. Manhattan var centrum för alltihop och New York-borna har påmints nästan dagligen om den mörka verkligenheten genom tv och tidningar.

New York-borna är stolta människor. Staden kallas ofta rättmätigt för den viktigaste staden i världen genom sin mångfald och påverkan på media, kultur, underhållning och affärsliv. Staden är födelseplats för ett oändligt antal berömda personer.

New York-borna har alltid törstat efter framgång. Men eftersom Wall Street finns så nära har en kultur av girighet sipprat in i kropp och själ i vartenda hörn av de fem stadsdelarna. Resultatet är att många New York-bor har lärt sig läxan felaktigt: för att bli rik tar man stora risker till varje pris, om man är fattig så är det på grund av att man är dum.

Den här mentaliteten att bli rik till varje pris utan hänsyn till samhällets bästa har bitit sig fast med åren, trots varningssignaler från den enorma skandalen med stadsskuldsväxlar vid investmentbanken Salomon Brothers 1991 och kollapsen för fondförvaltaren Long-Term Capital Managements hedgefond 1998. Vi vet emellertid att alla måste betala för sina synder och notan kom 2008.

Girighetskulturen på Wall Street orsakade en katastrof för USA och skördade samtidigt många offer bland dem som växt upp och påverkats av den förgiftade miljön i New York.

Om de hade fötts i till exempel New Mexico eller North Dakota hade de kunnat bli mycket mindre riskbenägna och ansett att pengar ska tjänas den hårda vägen istället för att välja att jobba i finanssektorn.

Förhoppningsvis har New York-borna nu lärt sig sin läxa och följer Tysklands exempel att tillverka produkter med hög kvalitet för att höja levnadsstandarden för majoriteten av befolkningen, istället för att endast ett fåtal blir rika.

Warren Song är en New York-baserade finanskonsult.

Översatt från engelska.