Vuxna amerikaner blir fetare säger rapport
(Foto: Joe Raedle/Getty Images)


Antalet fall av obesitas i USA har ökat. Över tjugo delstater har rapporterat att vuxna är mer överviktiga nu än förra året, enligt stödgruppen.

Vuxenfetman har ökat i 23 delstater och inte en enda delstat rapporterade om någon minskning, enligt en rapport publicerad av Trust for America’s Health och Robert Wood Johnson Foundation. 

Enligt rapporten är 8 av 10 delstater med flest antal mycket feta vuxna och barn belägna i Södern.

I den årliga rankningen konstateras att Mississippi fortsätter att vara landets fetaste delstat, där nästan en tredjedel (32,5 %) av den vuxna befolkningen anses vara feta. Delstaten har toppat listan de senaste fem åren.

Colorado fortsätter vara den delstat med smalast invånare, bara 19 % räknas som feta. Det är den enda delstat där mindre än 20 % av den vuxna befolkningen räknas som överviktiga eller feta. På andra plats kommer Massachusetts som delstat med flest vältränade invånare, följt av Connecticut på tredje plats.

Övervikt och fetma ökar risken för hjärtsjukdomar, diabetes, vissa cancerformer, artrit och andra tillstånd.

Över två tredjedelar av amerikanerna är feta eller överviktiga enligt Body Mass Index eller BMI, som beräknas genom att ta vikten i kilo och dividera med längden i meter i kvadrat. Ett BMI på 25 till 29 klassas som övervikt och 30 eller över räknas som fetma.

Organisationerna fann också att över 30 procent av barnen i 30 delstater är feta eller överviktiga med flest överviktiga barn i Georgien, Arkansas och Mississippi.

Obesitas hos barn har tredubblats sedan 1980 och organisationerna varnar för att de är i riskzonen med faktorer som förknippas med hjärt- och kärlsjukdomar och typ 2-diabetes. Det är också sannolikt att de kommer att lida av fetma även i vuxen ålder.

Även om det fortfarande finns en uppgång hade färre delstater en ökning av fetma i år. Förra året hade 37 delstater ökning. Men organisationerna varnar för att en ekonomisk kris skulle kunna förvärra fetmaepidemin när livsmedelspriserna stiger och krympande familjebudget orsakar svårigheter att köpa hälsosam mat.

1980 var det nationella genomsnittet för vuxen obesitas 15 procent. Och 1991 var ingen delstats antal av obesitas över 20 procent.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/18966/