Vulkanutbrott på Sumatra i Indonesien
Invånare evakuerades från det heta vulkaniska askmolnet som täcker byarna i Karodistriktet när vulkanen Sinabung på Sumatra i Indonesien fick ett utbrott lördagen den 1 februari 2014. (Foto: Chaideer Mahyuddin/AFP Photo)


Vulkanen Sinabung på Sumatra i Indonesien fick på lördagen ett kraftigt utbrott som dödade minst 14 människor och tre personer vårdas för brännskador.

Offren dog när de begravdes i det enorma askmoln som vällde fram ur vulkanen. Bland de döda fanns fyra skolbarn. Vulkanen har varit aktiv med många små utbrott sedan september förra året.

Svt.se skriver att askmolnet nådde så högt som 2 000 meter upp i luften. Lava, het gas och aska har vällt fram 4,5 kilometer och har dränkt närliggande byar i ett askmoln.

Närmare 30 000 människor i området har evakuerats de senaste månaderna på grund av risken för utbrott. Men enligt nyhetsbyrån AFP hade evakueringsmyndigheter krympt evakueringszonen och cirka 13 000 återvände hem på fredagen.

Indonesien har nära 130 aktiva vulkaner och Sinabung är en av dem. Fram till augusti 2010 hade Sinabung varit ”sovande” i 400 år.

På Java fick vulkanen Merapi också ett utbrott 2010. Det var Indonesiens mest dödliga vulkanutbrott på senare år och över 350 personer omkom.