Vulkanutbrott på Island
Rök väller fram ur vulkanen Grimsvötn. (Foto: Nasa Modis /AFP)


Rök väller ut från Grimsvötn, Islands mest aktiva vulkan. Den ligger under Europas största glaciär Vatnajökull. Utbrottet under helgen är det största som Grimsvötn haft sedan 1873.

Askmolnet nådde som mest en höjd av 20 kilometer men har minskat något under söndagen. Enligt BBC säger experter att effekterna från den här vulkanen inte lär bli så omfattande som under utbrottet 2010.

Sist Grimsvötn hade utbrott var 2004 då aska spreds över huvudstaden Reykjavik men inget flyg ställdes då in.

Rädslan fanns för upprepning av förra årets flygkaos, när vulkanen Eyjafjallajökuls utbrott stängde av flygtrafiken i flera dagar i större delen av Europas luftrum och miljoner resenärer drabbades.

Magnus Tumi Gudmundsson, geofysiker vid Islands universitet, säger enligt BBC att utbrottet av Grimsvötn är den största på 100 år, mycket större och intensivare än Eyafjallajökull, men askan faller fortare till marken nu, istället för att sväva runt i luften och driva iväg.

Islands metrologiska byrå tror inte att det kommer att bli några omfattande störningar i den europeiska och transatlantiska flygtrafiken men myndigheterna stängde Islands luftrum på söndagen.

I en stor del av sydöstra Island är det lika mörkt som på natten och flera samhällen har inte sett solen under söndagen.

Väderlekstjänsten varnar för att askmolnet kan nå Skottland på tisdagen och delar av Storbritannien, Frankrike och Spanien på torsdag eller fredag, skriver BBC.