Vulkanutbrott på Island nära glaciär
Lava sprutar från ett berg den 21 mars i ett området intill glaciären Eyjafjallajoekull på Island. (Foto: Ragnar Axelsson / AFP / Getty Images)


En vulkan på södra Island, som varit inaktiv under nästan 200 år, vaknade till liv på lördagskvällen. Vulkanen med en diameter på cirka 4 km ligger nära glaciären Eyjafjallajökull, cirka 120 km sydost om Reykjavik. Den spydde ut lava och rök från kratrarna utmed glaciären. Röken nådde upp till cirka 1000 meters höjd.

Myndigheterna har evakuerat människor från regionen då man fruktat att det kan bli översvämningar när isen smälter.

– Vi räknar med att ingen är i fara i området men vi har börjat med en evakueringsplan och mellan 500 och 600 personer evakueras, sade en tjänsteman från den isländska Civil Protections Department till AFP.

Islands två flygplatser var stängda på söndagen på grund av oro för att aska kan försämra sikten för piloten eller förstöra flygplanens motorer.

Islänningarna förbereder sig nu för ett annat, mycket farligare vulkanutbrott vid Katla-berget, som har utlösts varje gång Eyjafjallajökull varit aktiv i det förflutna, åren 920 och 1612 och på 1820-talet.

Om Katla får utbrott kan översvämningar och jordskred följa på grund av att glaciären smälter, sade vulkanexperter.

Island är ett av de geologiskt mest aktiva områdena i världen. På grund av dess höga koncentration av aktiva vulkaner har utbrotten bidragit med en tredjedel av jordens lavaproduktion under de senaste 500 åren. Det värsta utbrottet under denna period var 1783 då vulkanen Laki spydde ut lava upp till 1,5 kilometers höjd.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/31774/