Vulkanutbrott i Indonesien
Vulkanen Lokon i närheten av Tomohon i Indonesien fick ett utbrott den 15 juli 2011. Den 27 december hände det igen. (Foto: Tengku /AFP/Getty Images)


En av Indonesiens mest aktiva vulkaner fick ett utbrott på tisdagen och spydde ut ett stort askmoln med gas i luften. Enligt rapporter har det orsakat panik hos lokalbefolkningen.

Vulkanen Lokon i närheten av staden Tomohon i norra Sulawesiprovinsen fick tre utbrott, enligt Jakarta Post, som citerade landets vulkanologiska och geologiska hjälpcenter för katastrofer.

Aktiviteten i vulkanen har varit på uppgång sedan i måndags med 23 djupa och cirka 40 grunda vulkaniska skalv registrerade, enligt Jakarta Post.

”Utbrotten hördes så långt som fem kilometer bort, vilket ledde till panik bland bybor som bor nära vulkanen”, sade Farid Bina, som sköter övervakningen av vulkanen, till AFP.

”Två byar med cirka 10 000 invånare i varje har påverkats av askan, som upphörde senare på morgonen”, sade han.

Lokon är en tvillingvulkan med Empungvulkanen som fick ett utbrott den 15 juli i år då över 5 000 bybor tvingades att fly. År 1991 hade vulkanen också ett utbrott som dödade en schweizisk medborgare.

Vulkanen, liksom många andra i Indonesien och öarna i Stilla havet, är en del av Eldringen som omger Stilla havet och sträcker sig i hästskoform från västra sidan av Sydamerika och passerar Nordamerika innan den går ner längs Östasien.

Fakta

Eldringen är den ring av vulkanisk aktivitet som finns runt Stilla Havet. Eldringen är mest känt i geologiska sammanhang och är känd för dess höga tektoniska aktivitet, där många vulkaner och jordbävningar förekommer. Inom eldringen finns det 452 vulkaner och över 75 % av världens aktiva och slocknade vulkaner. Ungefär 90 % av jordens jordbävningar och 80 % av jordens större jordbävningar uppträder i området.

Källa: Wikpedia

Översatt från engelska