Vulkan på Island visar tecken på att få utbrott


Bárðarbunga, Islands näst största vulkan, kan vara på väg att få ett utbrott som skulle få Eyjafjallajökulls utbrott med allt det flygkaos det orsakade, att verka litet i jämförelse, enligt brittisk nyhetsrapportering, bland annat från Daily Mail den 9 februari.

Den glaciärtäckta vulkanen hade sitt senaste utbrott åt 1910, och experter tror att dess största utbrott ägde rum år 1477, då den orsakade den största kända lavafloden under de senaste 10 000 åren av jordens historia.

Pall Einarsson, geofysiker vid Islands universitet, sade i Isländska tv-nyheterna att jordbävningar nära Bárðarbunga under helgen kan hänga samman med ökad vulkanaktivitet.

– Det här är landets mest aktiva område om man ser på hela landet sammantaget. Utan tvivel växer lavan långsamt till där, och seismiken under de senaste dagarna är ett tecken på det, sade Einarsson till tv-stationen, enligt Daily Telegraph.

IceNews intervjuade emellertid den isländske geologen Ari Trausit Gudmundsson, som säger att den uppblåsta rapporteringen i de brittiska medierna saknar proportioner.

– Det är extremt sensationsbetingat, sade Gudmundsson till IceNews. Alldeles för mycket dramatik, och en del av det är rätt och slätt felaktigt, sade Gudmundsson till IceNews.

I går gjorde Islands meteorologiska byrå ett uttalande som bekräftade att det inte finns några tecken på ett nära förestående utbrott från Bárðarbunga, eller någon annanstans på Island. Byrån har inte utfärdat några varningar efter förra veckans jordbävningar, rapporterade IceNews.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/50980/