Vrede och obesvarade frågor efter gruvkatastrofen i Heilongjiangprovinsen
Släktingar till offren efter den senaste gruvkatastrofen i Kina menar att dödssiffran kan vara högre än den officiella siffran på 108 eftersom antalet arbetare under jord var 800 när explosionen inträffade, inte 500 som regimen hävdar. (Foto: Peter Parks/AFP/Getty Images)


Familjer i Hegang är upprörda. En gasexplosion i en gruva dödade många av deras nära och kära och de ”stödlag” som företaget förser med för att hjälpa dem i deras sorg har i stället dolt information och agerat våldsamt, enligt en familj. 

Den sammanlagda dödssiffran förblir okänd eftersom de lokala siffrorna inte stämmer överens med regimens officiella siffra på 108 döda bland de 500 arbetare som befann sig under jord vid explosionen.

Li, som är släkt med ett av offren för olyckan, sade att det sannolikt dog betydligt fler eftersom arbetarna under jord var över 800 snarare än 500. Han sade att kolgruvan har 7000 anställda och att det inte var troligt att bara 500 arbetade under nattskiftet. Explosionen ägde rum i kolgruvan Xinxing i staden Hegang i den nordostliga Heilongjiang provinsen, runt tvåtiden på morgonen den 21 november.

– Vissa familjer noterade att siffran som getts till stödlagen var högre än 108. De bar inte ut kropparna ur gruvan förrän centralregeringens undersökningsteam lämnat platsen. Hela kolgruvan var under belägring för att hindra släktingar till offren att ställa till med problem, sade Li.

Ett reportage på Morning News sade att varje familj till ett offer hade tilldelats ett stödlag och väckte också frågan om den verkliga dödssiffran.

Varningssignaler innan den förödande explosionen ignorerades, enligt ett reportage av Southern Weekend.
”Vid 1.37 den 21 november fick kommunikationscentralen meddelande om att gaskoncentrationen var högre än säkerhetsnivån på 12%”, sades det i reportaget. 

”Under de 43 minuterna innan explosionen inträffade fick emellertid inte de flesta arbetslagen under jord någon varning från kommunikationscentralen, bara ett par arbetare som kom upp till ytan tidigt hade fått rådet av gasövervakningsteknikern” sades det vidare.

– När gasövervakningsledaren fick det alarmerande resultatet tog han upp åtta arbetare, däribland min bror, till ytan, men deras arbetsledare skickade tillbaks dem och sade ”lyssna inte på honom, han bluffar, inget kommer hända”. Det börjar närma sig slutet av året och alla vill prestera eftersom det finns bonusar med i spelet. Är det mord, det som arbetsledaren gjorde? frågade sig Li.

Efter fem dagars orolig väntan meddelades Lis familj att kroppen efter deras anhörige hittats. 
– De ville inte låta oss se kroppen. Som familjemedlemmar förstår vi inte varför. Har de bara hittat en del av den, eller är det av något annat skäl? sade Li.

Han sade att gruvföretaget verkade dölja något och att deras så kallade stödlag agerade våldsamt mot familjen.

– Vi hade inte sett vår anhörige på 4-5 dagar, så vi besökte gruvkontoret, men de anklagade oss för att ställa till problem och misshandlade min svägerska. När min svärfar försökte tala om det med en reporter kom en medlem av stödlaget och drog ner honom på marken, sade Li. 

– Laget skulle stötta och hjälpa offrens familjer, men i stället skadade de oss.

Kolgruvan har erbjudit två olika kompensationsmodeller. Varje drabbad familj kan få 102 600 yuan i utbetalningar samt ett kompensationspaket på endera en engångsutbetalning på 200 000 yuan eller en långsiktig utbetalningsplan på 708 yuan per månad för fruar och 531 yuan per månad för föräldrar och barn, enligt statsstyrda People’s Daily.

Li sade att familjerna inte var nöjda med kompensationsmodellerna.
Gruvföretagen har nu utsett ett stödlag per familj för att isolera och besegra oss, sade han.

Familjerna hoppas få rättvisa gentemot de chefer som begått fel, men ingen ansvarig har hittills svarat.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/26013/