Vräks från attraktiva lägen
En arbetare bryter upp dörren. (Foto: Epoch Times)


I Hangzhou i sydöstra Kina begav sig morgonen den 19 april Shangchengs biträdande distriktsguvernör Liu Zhian, biträdande distriktspartichefen Yu Yong tillsammans med ett hundratal poliser och rivningsarbetare mot Qinghe Fang-platsen. De avvisade med tvång lokalinvånaren Yuan Aixiang från hennes hem.

Yuans båda hus, nummer 7 och 9 på Dajing-vägen i Qinghe Fang, ligger nära en känd sevärdhet i närheten av berget Wu. Båda husen har ärvts av Yuan Aixiang. De ligger med fasaden mot gatan och är därmed värdefulla ur affärshänseende.

På natten den 18 april fick Yuan Aixiang och hennes familjemedlemmar ett vräkningsbesked utan någon föregående varning. På morgonen den 19 ledde biträdande distriktsguvernören för Shangchengdistriktet en grupp på över 100 personer, inklusive stadsplaneringstjänstemän, kravallpoliser och säkerhetspoliser mot Dajing-vägen. De blockerade vägarna till och från området och inledde vräkning och rivning.

Yuans familjemedlemmar sade att alla deras ägodelar konfiskerades och lastades på flera stora lastbilar. De visste inte vart myndigheterna skickat deras saker. De hade ingen möjlighet att sätta sig upp mot myndigheterna, så de kunde bara se på medan man bröt sig in i deras hus och plundrade det. De vågade inte bråka eller klaga.

Ett vittne som vill vara anonymt sade att myndigheterna tvingade sig in genom att krossa dörren på framsidan. Förbipasserande trädde fram för att försvara Yuan mot orättvisan, och sade att det som hände var rena röveriet. Senare förseglades båda husen med betong och tegelstenar. Ägaren kände sig kränkt, men vågade inte göra något mot de barbariska handlingarna.

Invånarna på Dajing-vägen har lämnat fem skrivelser till Peking för att skydda sina hem sedan augusti förra året. I september anklagades Yuan Aixiang för ”våldsamhet och förhindrande av officiella ärenden” och hölls i förvar av säkerhetstjänsten i 28 dagar. Hennes yngre bror hölls också inlåst i 25 dagar. Till sist var de tvungna att överlämna sina hus för att återfå friheten. Myndigheterna tvingade dem att frånskriva sig sina fastigheter innan de släpptes.

Eftersom Qinghe Fang är ett historiskt distrikt hade regimen tidigare sagt att man bara skulle renovera och inte vräka och riva. Medborgarna skulle få behålla sina privata tomter och hus.

Enligt invånarna på Dajing-vägen vill det lokala styret lägga vantarna på alla fastigheter för att utveckla kommersiell affärsverksamhet. Lokaltidningen har rapporterat att det genomsnittliga marknadsvärdet ligger på mellan 70 000 och 80 000 yuan per kvadratmeter. Regimen har bara ersatt de boende med 4 900 yuan per kvadratmeter. De tvingar de boende att skriva över sina fastigheter och skickar iväg dem till landsbygden.

Qinghe Fang-invånarna skickar ständiga skrivelser och petitioner till regeringen och har därför ständigt blivit gripna och inlåsta. Många boende kan inte klara sig ekonomiskt längre. Några av de äldre har dött som resultat av den stress de utsatts för. Fyra äldre har dött under de senaste månaderna. Många greps eller vräktes och skickades till nya vistelseorter. De hoppas att lokal och utländsk media ska visa intresse för fallet, vilket skulle kunna hjälpa till att hindra den lokala regimen från att vräka de boende och skicka iväg dem.

Översatt från engelsk” target=”_blank”>originalartikeln på kinesiska.