Vraket av Costa Concordia i hamn (Video)
Costa Concordia anlände till hamnen i Genua den 27 juli. Innan nedmonteringen började fortsatte sökandet efter den försvunne servitören, Russell Rebellos kropp. (Foto: Marco Bertorello/AFP/Getty Image)


Vraket av kryssningsfartyget Costa Concordia ligger förtöjd i Genuas hamn. Snart kommer fartyget att försvinna ur synfältet och blekna ur minnet. Över fartyget vilar skuggan av tragedin som ägde rum strax utanför Italiens kust. I olyckan vid ön Giglio 2012, miste 32 människor livet. 

Den indiske servitören Russell Rebellos kropp har ännu inte hittats. Snart ska arbetet med nedmonteringen av det stora kryssningsfartyget påbörjas och sökandet efter hans kropp fortsätter.

Arbetet utförs i Ligurien nära Genuas hamnkontor och samordnas av amiral Vincenzo Melono. ”Femtio personer har arbetat med att finna Rebellos kropp vid kajen, det har aldrig upphört och fortsätter nu ombord”, sade Melono till tidningen La Republica.

Efter den första upptäckten av mänskliga benrester på däck för några dagar sedan har fler benrester upptäckts, men de kan härröra från djur, sade forskarna i ett uttalande. DNA-resultatet från de första benen är ännu inte offentliggjort.

Sökningen genomförs av personal från brandkåren och kustbevakningen.

Russell Rebellos bror Kevin kom till Genua när sökarbetet inte funnit Rebello när man letat i vattnet vid ön Giglio.

”Det enda jag önskar är att ta hem honom till Mumbai, där han är född och våra föräldrar bor”, sade han till tidningen Secolo XIX.

Kevin har startat en Facebook-sida till minne av sin bror. Där skriver han:

 ”Jag väntar på DNA-resultatet, men de tror inte att det är min bror. Det behövs tålamod och mer böner. De fortsätter leta och jag är övertygad om att de gör ett bra jobb, att de kommer att göra allt. Jag ber för dem, för deras säkerhet och hälsa. Jag kan inte göra mer än så. Vi ser fram mot alla nyheter och lämnar allt i Guds händer”.  

Vraket kommer att övertas av konsortiet Saipem San Giorgio. De ska snart demontera fartyget. Förhoppningsvis har servitörens kropp hittats innan dess, både för hans familjs skull och för vår skull, sade amiral Melone, enligt Ansa.

Nedmontering och återvinning av fartyget beräknas pågå i 22 månader och delas in i fyra faser, sade Saipem i ett uttalande.

Första steget, att få in båten säkert i hamn är redan avklarat. Sedan ska det monteras ner och transporteras till en lämplig docka. Det sista är sanering, bortforsling av avfall och återvinning. Omkring 200 personer kommer att få jobb med nedmonteringen.

Enligt Saipem kommer cirka 80 procent av fartyget att återvinnas. Det motsvarar tre fotbollsplaner med en höjd av ett 14-våningars hus. En rapport från Milans universitet beräknar en positiv påverkan på Italiens ekonomi med runt 765 miljoner euro.

Läs den italienska ursprungsartikeln.