Volvo tvingas återkalla bilar i USA
USA, MIAMI BEACH: En logga för biltillverkare av Volvo i södra Floridas internationella bilshow på Miami Beach, Florida, den 10 October 2006. AFP PHOTO/Roberto Schmidt


Volvo tvingas återkalla 360 000 bilar på den amerikanska marknaden efter ett utslag från den amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten NHTSA. För Volvo Personvagnar kan det röra sig om en kostnad på en miljard kronor.

Volvo tvingas återkalla 360 000 bilar på den amerikanska marknaden efter ett utslag som under torsdagen kom från den amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten NHTSA.

Det kan röra sig om en kostnad för Volvo Personvagnar på runt en miljard kronor, skriver Göteborgs-Posten.

– Det kan bli en dyr historia, men det är ingenting vi kommunicerar utanför bolaget, säger Christer Gustafsson, presschef på Volvo till tidningen.

Volvos problem med krånglande felaktiga gasspjäll på årsmodeller 1999-2002 är kända sedan förra året. Samtidigt som den amerikanska säkerhetmyndigheten har behandlat fallet och nu kommit till beslut till tvingande återkallelse har Volvo Cars i USA på frivillig väg återkallat bilarna.

Volvo har därför svårt att förstå beslutet.

– Vi återkallar och åtgärdar 2 000-3 000 bilar i veckan. Jag vet inte riktigt vad mer vi kan göra, säger Gustafsson till GP.

I Sverige har cirka 120 000 bilar av de aktuella årsmodellerna sålts. Även här har återförsäljarna fått bekosta ett stort antal reparationer.