Volvo storvarslar


Volvo drar ner personalstyrkan med 2 000 personer, meddelades på onsdagen. 1 400 är tjänstemän och 600 kollektivanställda.

1 200 anställda varslas på Volvo Personvagnar och Volvo Personbilar i Göteborg samt Karosskomponenter i Olofström. Dessutom planeras en neddragning med 300 tjänstemän utomlands och uppsägning av kontrakten med 500 konsulter.

För de kollektivanställda berörs bland annat det tredje skiftet med 600 personer på Torslandafabriken. Där arbetar 4 700 av de totalt cirka 13 000 personer anställda på Volvo Personvagnar i Göteborg.

Som orsaker till neddragningen anges valutaeffekter av den svaga dollarn, höga råvarupriser samt en vikande försäljning i USA och sämre konjunktur i Europa. Första kvartalet i år var förlusten 151 miljoner dollar. Personalneddragningarna är en del i ett besparingspaket som ska sänka kostnaderna med fyra miljarder kronor.

         Vi måste möta de försämrade marknadsförutsättningarna på framför allt den amerikanska marknaden. Marknadsbidraget för att täcka Volvo Personvagnars totala kostnader är för närvarande mycket litet, säger Volvo Personvagnars vd Fredrik Arp i ett pressmeddelande.

De investeringar som ska göras för att vända den negativa försäljningstrenden inriktas på att ta fram ett ”koncentrerat modellprogram med bland annat ännu bränslesnålare motorer”.

Ryssland, Kina och Europa är de marknader där Volvo hoppas på tillväxt. I USA används en ”selektiv strategi för att säkerställa bättre lönsamhet”, enligt pressmeddelandet på onsdagen.

Arbetsförmedlingens prognoschef Tord Strannefors säger till TT att detta bara är början på ett ökat antal varsel inom den svenska industrin. Hittills i år är det lagt cirka 19 000 varsel, 34 procent fler än under samma period förra året. Nästa år kommer botten att nås räknar han med.

– En förbättring på arbetsmarknaden kommer tidigast 2010, säger Strannefors.