Volvo är nu i kinesisk ägo
Den kinesiska biltillverkaren Geely äger nu Volvo. (Foto: AFP)


Amerikanska Ford bekräftade i ett pressmeddelande på måndagen att försäljningen av Volvo Personvagnar har slutförts med kinesiska Geely.

1,3 miljarder dollar i kontanter betalade Geely för Volvo. Totalt är affären på 1,8 miljarder dollar. Det var vid ett möte i London i dag 2 augusti som transaktionen ägde rum mellan Ford och Geely. Närvarande var Li Shufu som har grundat Geely. Han blir ny styrelseordförande i Volvo PV.

Geely kommer att förbli Geely och Volvo kommer att förbli Volvo också efter övertagandet. Förhållandet mellan företagen kommer att vara som bröder, inte som förälder och barn, säger Li Shufu till nyhetsbyrån Xinhua enligt yle.fi.

Geely meddelar också att Volvos huvudkontor och tillverkning blir kvar i Sverige och Belgien. Volvos nya vd blir Stefan Jacoby som närmast kommer från Volkswagen i USA. Han börjar sitt arbete den 16 augusti. Hans Oskarsson blir ställföreträdande finansdirektör i bolaget.

Hans-Olov Olsson, vice ordförande i Volvos styrelse och tidigare vd, tror inte att skillnaderna i svensk och kinesisk företagskultur blir något problem.

Volvoorganisationen är mycket erfaren när det gäller att arbeta internationellt, säger han.