Volontärarbete blir allt populärare
Günther Lichtenberger från Österrike och Anna Cassell från USA är två av volontärerna på Rosenhill. (Foto: Madeleine Almberg/Epoch Times)


Wwoofing, world wide opportunities on organic farming blir allt populärare. Det innebär att man jobbar på en ekogård i utbyte mot mat och husrum.

Wwoofing startades 1971 i England av Sue Coppard. Hon arbetade som sekreterare i London, men hon längtade ut till landet så hon åkte tillsammans med några andra till en ekogård för att jobba över en helg. Ryktet spred sig snabbt, både bland gårdar och bland stadsbor som ville få en möjlighet att komma ut på landet.

Rörelsen växte och nu finns möjlighet att wwoofa runt om i hela världen. Varje gård har sin profil och arbetet kan skilja sig mellan gårdarna. Man kan få hjälpa till med allt från att plantera och vattna till att bygga stall.

Rosenhill på Ekerö utanför Stockholm är en svensk ekogård som har tagit emot volontärer sedan 2006. Lars Sillén, en av ägarna på Rosenhill berättar att de tar emot cirka sextio volontärer per säsong och antalet volontärer varierar mellan fem och femton per dag.

En del väljer att stanna ett par veckor, medan andra stannar hela säsongen.

– Intresset för volontärt arbete har absolut ökat under de senaste åren och vi brukar få i snitt en förfrågan om dagen fram till mitten av juni, säger Lars Sillén.

Två volontärer som hittat till Rosenhill är Anna Cassell från USA och Günther Lichtenberger från Österrike.

– Min flickvän frågade mig om jag ville följa med och arbeta som volontär och efter att ha sökt på nätet valde vi till slut Rosenhill, som såg väldigt vackert ut, säger Günther Lichtenberger.

Anna som har varit på Rosenhill i tre veckor berättar att de får hjälpa till med allt möjligt, som att plantera, vattna och skörda. Hon gillar att skörda sin egen mat och se vart den kommer ifrån. Den möjligheten kommer inte att finnas då hon flyttar till New York, för att söka arbete där.

– Det är på sätt och vis som att studera. Du behöver inte betala för det och du kan lära dig så mycket du vill om jordbruk och om Sverige, så jag tycker verkligen det är ett bra utbyte, säger Anna Cassell.