Volkswagens nye VD vill återvinna förtroendet
Volkswagen ska uppgradera alla bilar som är berörda av utsläppsfusket, meddelade den nye VD:n den 6 oktober. (Foto: John Macdougall/AFP/Getty Image)


Volkswagens nye VD, Matthias Müller, lovar sina anställda att skapa klarhet i skandalen med utsläppsfusket och att återvinna förtroendet för företaget.

– Vi kan och vi vill, ta oss igenom den här krisen tack vare att Volkswagen är ett starkt företag, sade Müller vid ett möte med 20 000 anställda i Wolfsburg den 6 oktober, enligt ett pressmeddelande.

Müller säger att den viktigaste uppgiften för koncernen nu blir att vinna tillbaka förtroendet hos kunder, partners, ägare och allmänhet, men att det kan ske först när ”alla kort lagts på bordet” kring skandalen.

Samtliga kunder kommer inom de närmsta dagarna att informeras om att deras bilar ska uppgraderas. I många fall räcker det med en mjukvaruuppdatering, men vissa fordon behöver även hårdvarujusteringar.

Enligt Müller kommer alla investeringar som inte är absolut nödvändiga att senareläggas eller tas bort. Effektiviseringsprogrammet kommer också att intensifieras.

Volkswagens nya dieselbilar, som har motorer enligt den nya standarden EU6, uppfyller alla miljökrav och andra kriterier, enligt företaget.