Vitlöken – en bortglömd nyttoväxt
Rumäner visar upp vitlökar som de gjort i ordning för att säljas på Bukarests marknader. (Daniel Mihailescu/AFP/Getty Images)


De flesta förknippar vitlök med kryddig och god mat. Men faktiskt är vitlök inte bara en god krydda utan också en växt med många nyttiga och kanske bortglömda egenskaper. Förutom att den kan förebygga sjukdomar och döda bakterier kan den även hålla fästingarna borta. Hör du till dem som kämpar mot sniglar i trädgården? Vitlök kan hjälpa dig också.

Vitlök, Allium sativum, är en art inom familjen liljeväxter och är nära besläktad med löken och purjolöken. Vitlökens ursprung är oklart och idag växer den inte vilt. Möjligen härstammar den från en art kallad Allium longicuspis, som växer vild i sydvästra Asien.

Färsk vitlök innehåller antioxidanter och är rik på ett flertal vitaminer och mineraler, såsom kalcium, folsyra, järn, magnesium, fosfor, kalium, selen, zink, C-vitamin och vissa B-vitaminer. En mycket viktig beståndsdel i vitlöken är alliin. När vitlöken krossas kommer alliin i kontakt med syre och bildar då allicin som tros stå för en del av vitlökens goda effekter på hälsan. Allicin ger också vitlöken dess starka och fräna lukt.

Många användningsområden

Vitlök har använts som krydda, livsmedel och medicin i tusentals år. Under antiken användes vitlök i hela Asien och runtom Medelhavet, både för ceremoniellt bruk och som medicin. Enligt den romerske naturhistorikern Plinius den äldre (författare till Historia Naturalis, 77 e.Kr.), åkallade de gamla egyptierna ceremoniellt lök och vitlök som ett slags gudomar när de avlade sina eder. Användningen av vitlök har även nämnts i historiska nedteckningar från den urgamla civilisationen i Babylon för omkring 4 000 år sedan. Vitlöken användes också i Egypten mot cirkulationsrubbningar, huvudvärk, tumörer, infektioner och mask.

Antibiotisk effekt mot bakterier och mikrober

Vitlök motverkar parasiter, mikrober och cancerogener. 1858 visade Louis Pasteur att vitlök har antibakteriella egenskaper. Allicin är ett starkt antibiotikum. Det dödar bland annat coli-bakterier och streptokocker. Dock behöver den intas i relativt stora doser för att få en antibiotisk effekt. Vitlök har god effekt på framför allt mag- och urinvägsinfektioner. Men man ska inte för den sakens skull tro att den helt kan ta bort tarmparasiter. Vid en konstaterad infektion bör man givetvis ta en antibiotikakur. Vitlök kan dock vara intressant som ett komplement genom att den understödjer antibiotikans effekt och genom att vitlök stärker de nyttiga bakterierna i kroppen.

Eftersom vitlök är probiotisk kan den stärka immunförsvaret och förebygga förkylningar. Björn, som är hälsokostrådgivare på Gröna Boden i Göteborg, rekommenderar vitlök som en utmärkt hälsokur, särskilt under förkylningstider. På Gröna Boden säljs också en hel del vitlökskapslar.

– Vitlökskapslarna kan vara ett bra alternativ eftersom färsk vitlök måste ätas i stora mängder för att få effekt. För övrigt slipper man lukten om man äter vissa sorters kapslar, förklarar Björn.

Mot fästingbett

– Vitlök är inte bara bra mot infektioner eller för att motverka hjärt-kärlsjukdomar. Äter man vitlök så håller det fästingarna borta också, säger Björn.

Men man bör akta sig för att ge vitlökskurer åt hunden eller katten. De saknar nämligen vissa enzymer som finns hos människan, och därför kan svavelföreningarna i vitlöken vara farliga för dem.

Vitlökssaft är ett effektivt antiseptikum på alla typer av sår. Under första och andra världskriget behandlade man sår med vitlök som skydd mot röta. Då blandades vitlök med vatten och applicerades på såren. Klåda och eksem kan behandlas med vitlök, men färsk vitlök kan orsaka kraftig hudirritation och därför skall den aldrig appliceras direkt på huden. Färsk, pressad eller hackad vitlök kan få dra i olivolja. När vitlöken silats bort kan oljan ta bort klåda och även medverka till att läka ut eksem.

Förebyggande effekt mot sjukdomar

Vitlök kan sänka blodsockret och förstärka effekten av mediciner som ökar blödningsbenägenheten. Vid behandling med blodförtunnande mediciner som till exempel Waran (warfarin) eller Magnecyl (acetylsalicylsyra) bör man därför rådfråga en läkare innan man påbörjar en kur med vitlök.

Vitlök kan även ha en förebyggande effekt på hjärt-kärlsjukdomar genom att den sänker kolesterolhalten i blodet och kan sänka blodtrycket. Resultaten från experiment som visade på vitlökens positiva effekter på blodfetterna publicerades 1994 i Journal of the Royal College of Physicians. I en studie i Tyskland fick 261 patienter från 30 allmänläkarmottagningar antingen vitlökskapslar eller placebo. Under en 12-veckorsperiod sjönk kolesterolnivåerna med 12 procent hos dem som ätit vitlök.

Förebygger snigelattacker

Forskare från universitetet i Newcastle upon Tyne har visat att vitlök kan fungera som ett miljövänligt bekämpningsmedel. Sniglar gör mycket skada på odlingar, särskilt i norra Europa och nordvästra USA. I England beräknas kostnaden för bekämpning av sniglar uppgå till omkring 30 miljoner pund. I dessa tider då många pesticider förbjuds kan vitlök vara ett gott alternativ. Vid tidigare studier vid universitetet i Newcastle upptäcktes att vitlök dödar snigelägg i jorden. Man blandade vitlök med vatten och undersökte dess påverkan på kinakål. Studien visade att vitlöksvatten förebyggde snigelattacker och dödade ett stort antal av dem. En forskare vid namn Port, som ledde undersökningen, sade att dessa fynd visar att hemmakomponerade recept med vitlök blandad med vatten kan fungera i mindre trädgårdar.

Viktigt att tänka på

Magen kan ha svårt att tolerera vitlök, särskilt i början av behandlingen, och därför brukar en kur med vitlök börja med en dos på en till tre klyftor per dag. Efter två veckor har kroppen vant sig och man kan höja dosen successivt. För att förstärka ett dåligt immunförsvar kan dosen behöva höjas till upp till sex klyftor per dag. Vitlök utsöndras med svetten och lukten kan bli kraftig i början, men när kroppen vant sig brukar lukten minska. Det hjälper också att äta mycket gröna grönsaker och kryddor. Persilja sägs kunna ta bort lukten av vitlök. Så tugga gärna på ett knippe persilja efter en måltid med vitlök och gör livet behagligare för människorna omkring dig.

Som med de flesta läkeörter är det bäst att använda ämnen från en färsk planta. Efter det att en vitlöksklyfta har krossats försvinner allicinet inom några timmar. Däremot kan extraherat rent allicin förvaras i månader.

I Kina används vitlök som kostterapi. Lei Wang som är läkare i traditionell kinesisk medicin i Göteborg säger att vitlök är speciellt bra på sommaren eftersom maten lätt blir dålig av värmen och vitlök hjälper till att hålla maten fri från bakterier.

– De flesta i Kina vet att vitlök har en bakteriehämmande effekt. Man kan äta den färsk eller i maten. Till exempel använder kineser vitlök vid tillagning av fisk och gröna bönor. Den förhöjer också smaken och hjälper matsmältningen, säger Lei Wang.

I Sverige äter vi persilja för att ta bort den starka lukten men i Kina brukar man tugga på ett grönt teblad efter att man ätit vitlök.

Källor: nyfikenvital.org, garlicworld.co.uk, garlic.mistral.co.uk, chm.bris.ac.uk

Nässlan – huskuren som växer runt knuten

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri


Persilja tar bort den starka lukten efter intag av vitlök (Foto: Pirjo Svensson/Epoch Times)

Persilja tar bort den starka lukten efter intag av vitlök (Foto: Pirjo Svensson/Epoch Times)