Vitamin D kan förebygga cancer
En kvinna vilar i solen vid Serpentine Lake i Hyde Park i centrala London den 27 juli 2014. Vitamin D produceras i kroppen när huden utsätts för solljus. (Foto: Justin Tallis /AFP /Getty Images)


Vitamin D verkar bli det här århundradets stora upptäckt. När den från början upptäcktes blev den en mirakelmedicin för att bekämpa rakitis och andra skelettsjukdomar. Ny forskning har visat på att detta livräddande vitamin kan vara den saknade länken när det gäller många hälsoproblem som en gång ansetts vara genetiska eller ödesbestämda.

Så vad är vitamin D och hur kan vi få det?

Vitamin D produceras i kroppen när den utsätts för solljus. Vi kan också få det via kosten.

Vitamin D, även känt som kalcitriol i sitt aktiva tillstånd, är egentligen ett hormon som spelar en roll i många av kroppens funktioner. När det aktiveras fäster det sig till ett protein som kallas för vitamin-D-receptor vilken finns på nästan varje cell.

När D-vitaminet fäster vid celler reglerar det benhälsa, celltillväxt, nerv- och muskelfunktion, och immunförsvar. Förutom att bidra till att minska inflammation, reglerar det gener som styr cellens tillväxt, differentiering och död, vilket påverkar alla celler, inklusive cancerceller.

Vitamin D skyddar mot cancer

En forskningsrapport som publicerades i tidskriften Nature Reviews har visat att kalcitriol, som är D- vitaminets aktiva form, hade många effekter på cancer. 

Calcitriol visade sig hämma onormal celltillväxt och minska spridningen av cancer. Det aktiverade också ett program i cancerceller som får dem att begå självmord (apoptos).

För att cancerceller ska överleva måste de skapa sin egen blodtillförsel för att få näring och socker. Denna process kallas för angiogenes. Kalcitriol visades sig hämma angiogenesen och därmed svältes cancercellerna ut, då de inte fick den näring de behövde.

De flesta studier hittills har visat att högre nivåer av vitamin D i blodet har samband med en lägre förekomst av cancer i bröst, tjocktarm, äggstockar, njurar, bukspottkörtel, prostata och även andra cancerformer.

En höjning av D-vitamin i blodet kan förhindra 58 000 fall av bröstcancer

En rapport som publicerats i tidskriften Annals of Epidemiology, visade att en höjning året runt av D-vitaminnivåerna i blodet från 30 ng/ml till 40-60 ng/ml skulle kunna förhindra 58 000 nya fall av bröstcancer och 49 000 nya fall av tjock- och ändtarmscancer varje år, förutom att förebygga tre fjärdedelar av dödsfallen från dessa cancerformer.

Genom att höja nivåerna av D-vitamin över den nuvarande "standardnivån" skulle tusentals människors liv besparas det emotionella och fysiska lidande som en cancerdiagnos och dess behandling innebär, och många liv skulle kunna räddas

För att uppnå terapeutiska effekter rekommenderar jag blodnivåer av D-vitamin på 50-80 ng/ml för de flesta människor. Låt oss få se början på en hälsorevolution.

Dr Robert Zembroski, är legitimerad kiropraktor, DC ( Doctor of Chiropractic), DACNB (Diplomate of American Chiropractic Neurology) , MS (Master of Science), läkare i kiropraktik och funktionell neurologi, klinisk näringsfysiolog och författare till  boken "Rebuild". Han är grundare av Cancer Victor®, Beyond Survival och Darien Center for Functional Medicine i Connecticut. För mer information, besök dr Zembroski.com.

Fakta om D-vitamin

Under sommarhalvåret är solbestrålning den viktigaste källan. Vitaminet lagras i kroppen och det som har bildats av solen kan täcka en del av behovet under vinterhalvåret. Man kan inte få i sig farliga mängder D-vitamin enbart via maten, men om man äter flera olika kosttillskott som innehåller D-vitamin kan man få för mycket. Behovet av vitamin D varierar med ålder. 

Det rekommenderade dagliga intaget är enligt Livsmedelsverket:

10 mikrogram per dag för barn och vuxna

10 mikrogram per dag för gravida och ammande

20 mikrogram per dag för personer över 75 år

D-vitamin i mat finns framför allt i:

1. Fisk, speciellt fet fisk som lax, sill och makrill.

2. Mini-, lätt- och mellanmjölk, eftersom de alltid berikas med D-vitamin. Ofta berikas också osötad lättfil och lättyoghurt.

3. Margarin, eftersom de alltid berikas med D-vitamin.

4. Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin.

Livsmedelsverket håller på att se över kostråden eftersom det kommit nya näringsrekommendationer.

Källa: Livsmedelsverket.

Översatt från engelska.