Vita Huset prioriterar att få hem de tre amerikanarna i Nordkorea
Arkivbild på en sydkoreansk soldat som stänger grindarna vid gränsen i Imjingak fredspark i Paju, nära den demilitariserade zonen som delar de två koreanska staterna, den 27 juli, som är den 59:e årsdagen av undertecknandet om vapenvila i Koreakriget. (Jung Yeon-Je/ AFP/ GettyImages)


På måndagen fick de tre amerikanarna, som är frihetsberövade i Nordkorea, vädja via tv för att prata med sina familjer och de bad USA:s regering att hjälpa dem att bli frisläppta, rapporterar AP.

Vita Huset i Washington säger att detta är en ”topprioritering” och att man gör allt man kan för att få hem de tre fängslade amerikanska medborgarna, enligt brittiska BBC.

Kenneth Bae, 46, har varit fast i Nordkorea sedan 2012 och är för närvarande inspärrad i ett arbetsläger i Pyongyang. Jeffrey Fowle, 56, och Matthew Miller, 24, är anklagade för att brutit mot nordkoreansk lag.

De tre amerikanarna fick prata med CNN och AP på måndagen samtidigt som nordkoreanska tjänstemän närvarade. De bad en representant från USA att komma till Nordkorea för att få dem frisläppta.

En talesperson från Vita Huset, Patrick Ventrell, sade i ett meddelande att man ”nära har följt dessa fall”.

”Vi fortsätter att göra allt vi kan för att säkerställa så att de blir frisläppta så fort som möjligt”, sade han.

Bae, en koreansk-amerikansk missionär, dömdes till 15 års arbetsläger utanför Pyongyang för att ha försökt störta regeringen i Nordkorea.

De andra två frihetsberövade, Fowle och Miller, ska inom en månad åtalas i rättegång, men de vet inte direkt vad de är anklagade för.