Vita huset-anställd: "Överlägset bästa showen i världen"
Emmanuel Gomez efter att ha sett Shen Yun Performning Arts på Kennedy Center, eftermiddagen den 2 februari 2013. (Med tillstånd från NTD Television)


Emmanuel Gomez arbetar i Vita huset i Washington DC. Han lämnade förbluffad Kennedy Center Opera House efter lördagens eftermiddagsföreställning med Shen Yun Performing Arts.

– Jag rekommenderar honom [president Barack Obama] att komma tillsammans med rikets första dam och familjen, allihop, sade Emmanuel Gomez.

– Av de föreställningar jag har sett runt om i världen är detta den överlägset bästa.

Gomez blev särskilt tagen av showens kultur- och bildningsvärde. Som latinamerikan tycker han att kultur är oerhört viktigt. Och Shen Yun gav honom ovärderlig inblick i den kinesiska kulturen.

– Det gav mig perspektiv på Kina och det är ett mycket bra perspektiv, sade Gomez.

Shen Yun grundades 2006 av en grupp artister bosatta utanför Kina och dess uppdrag är att återuppliva den 5 000-åriga gudomligt inspirerade kinesiska kulturen.

”Genom musikens och dansen universella språk väver Shen Yun en underbar gobeläng av himmelska sfärer, gamla legender samt epos om dagens hjältar”, enligt kompaniets webbsida. ”Shen Yun presenterar teman som medkänsla och mod med bländande skönhet och enorm energi, vilket är både upplyftande och inspirerade för publiken.”

Gomez uppskattade det sista dansnumret, ”Gudomlig nåd”, som är en kulmen på en kamp mellan gott och ont, enligt Shen Yuns programbok. Han sade att numret var vackert.

– Budskapet i showen är i grunden tro, att hålla fast vid sin tro, sin kultur, sina rötter och fortsätta gå framåt. Låt inte dessa dö.

Gomez tror att amerikaner kan gagnas av att titta Shen Yun.

– Vi ser all denna svält och förstörelse runt om i världen, också i vårt land. Jag tror att något som detta kan öppna människors hjärtan och sinnen.

Gomez var också förtrollad av Shen Yun Orchestra som ackompanjerar alla danser. Han sade att sättet som musiken kompletterar dansen på var häpnadsväckande.

-Jag älskade det, sade han.

Orkestern består av både österländska och västerländska instrument, vilket skapar ett unikt sound.

Klangen som frambringas är sällsynt tilltalande för örat. Ensemblen uttrycker på samma gång både den västerländska orkesterns storslagenhet och den distinkta känslan från Kinas 5 000-åriga civilisation.

Shen Yun har också en interaktiv bakgrundsprojektion med den senaste tekniken som framhäver danserna, och hjälper till att föra publiken från det snöhöljda Himalayas toppar till ett slagfält under Tangdynastin.

– Jag trodde det skulle bli bara dans, men när de lade till musiken, orkestern och videor som fond, knöts allt så väl samman, sade Gomez.

– Den är fantastisk.

– Jag rekommenderar den till alla, sade han.

Shen Yun Performing Arts, med sin bas i New York, turnerar runtom i världen med uppdraget att återuppliva traditionell, kinesisk kultur. Shen Yun börjar sin Europaturné med föreställningar i Wien, Österrike 1-2 mars.

För mer information, se hemsidan www.shenyun2013.org

Översatt från engelska.

Epoch Times är mediepartner till Shen Yun Performing Arts.