Violinvirtuos och professor imponerades av Shen Yuns orkester
Violinprofessor Charles Castleman vid Shen Yun Performing Arts föreställning på Rochester Auditorium Theatre den 16 februari 2013. (Foto: Med tillstånd av NTD Television)


Violinvirtuosen Charles Castleman hade aldrig tidigare sett en föreställning som Shen Yuns, sade han, efter att ha sett det klassisk kinesiska dans- och musikkompaniets uppträda på Rochester Auditorium Theatre i New York, på lördag kväll.

– Jag njöt verkligen. Jag har aldrig tidigare haft en upplevelse som den här och jag tycker det var helt underbart, säger Charles Castleman som är professor i violin vid Eastman School of Music sedan 1975.

– Föreställningen är spektakulär, det är en underbar show. Dansarna är fantastiska, och sångarna är excellenta.

New York-baserade Shen Yun, presenterar klassisk kinesisk dans, en forntida konstform med en historia som går tusentals år tillbaka. Kompaniet har också en orkester som kombinerar traditionella kinesiska instrument med en västerländsk symfoniorkester och skapar en unik och modern ljudbild.

Shen Yun kan stoltsera med prisbelönta bel canto-vokalister, konsttekniskt animerade digitala bakgrunder och hundratals handgjorda färgstarka scenkostymer.

Charles Castleman prisade soloframträdandet med det tvåsträngade fiolliknande kinesiska instrumentet erhun, av artisten Xiaochun Qi i Shen Yun.

– Det var verkligen underbart, sade han.

Han uppskattade även bakgrunderna och scenkostymerna.

– Jag blev särskilt imponerad bakgrundseffekterna, och scenkostymerna var bara så vackra.

Under hela sin långa karriär har Charles Castleman varit solist i ett antal framstående orkestrar som i Philadelphia, Boston, Brisbane, New York och Shanghai, för att nämna några.

Han är även grundare och chef för Castleman Quartet Program, som erbjuder intensivseminarier i solo- och kammarföreställningar.

Charles Castleman blev inspirerad till att införliva en del av Shen Yuns orkestermusik, i sitt eget arbete

– Jag skulle vilja ha vissa delar där man spelar den här typen av musik. När jag ser något sådant här blir jag mycket intresserad av att införliva det i det jag vill göra, sade han.

Shen Yun som bildades av artister inom klassisk kinesisk dans, har tagit det som sitt uppdrag att återuppliva den sanna, gudomligt inspirerade kinesiska kulturen som under de senaste 60 åren blivit eftersatt och förföljd av den kinesiska kommunistregimen, enligt Shen Yun hemsida. Detta engagemang uppskattades av Charles Castleman.

– Jag tror att det ger oss en viktig inblick i vad [den kinesiska] kulturen verkligen är, han.

– Jag har nyss bekantat mig med en helt annan typ av konstform, en som jag inte har känt till tidigare. Det var en mycket anmärkningsvärd upplevelse.

– Och hela föreställningen är mycket vackert iscensatt. Jag är mycket imponerad, avslutade Charles Castleman.

NTD Television och Omid Ghoreishi rapporterade.

New York-baserade Shen Yun Performing Arts har tre kompanier som turnerar samtidigt runt om i världen.

Shen Yun Performing Arts börjar sin Europa-turné i Wien den 2 mars 2013.

För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org

Epoch Times är mediepartner till Shen Yun Performing Arts.

Översatt från engelska.