Violinist uppskattade Divine Performing Arts
Joshua Bell, en prisbelönad violinist var på Divine Performing Arts premiär i Kennedy Center Opera House. (Foto: Epoch Times)


Joshua Bell, en internationellt känd violinist blev berörd av Divine Performing Arts (DPA) och vill gärna anpassa DPA:s musik till fiolspel så att han också kan spela det.

Bell som spelar en 300-år gammal Stradivarius fiol, såg föreställningen på Kennedy Center Opera House den 10 februari i Washington D.C.

– Jag tyckte väldigt mycket om föreställningen. Den var mycket kraftfull och mycket känslosam. Jag hade det jättetrevligt. 

Bell har studerat för Josef Gingold, som är en känd violinist och pedagog blev förvånad över den djupa och starka känslan i DPA musiken.

År 2007 vann han Avery Fisher priset och gjorde sin första inspelning med den här 300-år gamla Stradivarius fiolen, känd som Gibson Huberman 2003., med titeln Romance of the Violin. Den såldes i mer än 5 000 000 exemplar och toppade listan i klassisk musik i 54 veckor.

Hans senaste CD heter Vivaldi: The Four Seasons och släpptes i slutet av sommaren 2008.

Den traditionella kinesiska tvåsträngade fiolen, erhu fängslade honom mest.

– Den var en var mina favoriter. Jag tyckte den var vacker och hon spelade emotionellt. Om vi inte förstår den kinesiska kulturen, kan vi ibland karaktärisera kineser som hårt arbetade och effektiva människor och glömmer bort att de känner saker på djupet, menar Bell.

– Erhuns motsvarighet till fiolen var mycket förbryllande. Den är mycket dyr då den bara har två strängar. Den är mycket röstlik liksom fiolen. Därför är de väldigt lika och det finns inga band som klaviatur. Den är rörlig liksom människorösten så jag ser många likheter.

Erhun förenat med de ursprungliga noterna har inspirerat honom att fortsätta utveckla musiken vidare.

– Jag vill få tag i musiken eftersom jag funderar på att omarbeta den till att passa fiolen. Jag anser att den skulle fungera mycket till fiolen, anser Bell.

DPA kännetecknas av en liveorkester som kombinerar kinesiska och västerländska instrument.

– Man använder den pentatoniska skalan inom kinesisk musik och det är intressant att lyssna på den, säger han om orkestern.

– Det är en ovanlig kombination men det fungerar. Det är vackert att lyssna på kinesiska instrument.

Även om den prisbelönta violinisten mest uppskattade musiken, var det inte det enda som hade gjort intryck på honom. DPA hade gett honom en underbar känsla av glädje och vitalitet.

– Jag anser att den behagar alla sinnen, alla de vackra visuella färgerna och ensemblen. Den är spektakulär på sitt sätt, likt en Broadway show. Det finns en berättelse och det är upplyftande.

Han uppskattade också att man hade integrerat den traditionella kulturen i föreställningen. 

– Det gav föreställningen en vacker touche och den fick en att må bra. Man mår bra att vara vid liv och man känner en slags förening. Man ser att de är förenade till en gammal kultur som på sätt och vis är grunden.

Bell berättar att han missade första halvan av föreställningen eftersom han var på generalrepetition inför sin egen konsert på Ford Theatre nästa kväll, men var tacksam för det han såg av föreställningen.

– Ford Theatre öppnas på nytt och det är därför jag är här, så jag åkte förbi och såg andra halvan av föreställningen. Den var mycket vacker och berörande, säger Bell.

Epoch Times är stolt sponsor av Divine Performing Arts världsturné 2009. För mer information gå in på www.divineshows.se