Violinist och människorättsaktivist: "Föreställningen var superb"
"Jag uppskattar henne verkligen," sade den välkända violinisten Inge Hermans, om erhu-solisten Qi Xiaochun. (Foto: NTDTV)


Divine Performing Arts världsturné 2009 imponerade på publiken i Antwerpen med sin unika kinesiska kulturella föreställning. Belgien var det andra stoppet i Europa.

Divine Performing Arts är en New York-baserad artistgrupp som uppträder med klassisk kinesisk dans och soloföreställningar med hyllade vokalister. Med inspiration från Kinas 5000-åriga historia visar de upp “fulländad skönhet och godhet”.

Inge Herman, violinist och människorättsaktivist, satt i publiken på Stadsschouwburg teater i Antwerpen. 

Hon var imponerad över erhun, det tvåsträngade kinesiska instrumentet som för henne påminner om ljudet hos en fiol.

– Jag är violinist så det var mycket intressant att se hur kineser spelar på ett stränginstrument och det var helt enkelt fantastiskt, sade hon.

Herman var speciellt fängslad över skillnaden mellan erhun och de västerländska stråkarna och studerade Qi Qiaochuns spelteknik mycket noga.

– Vissa saker är lika, noterade hon. Hon spelar ett stränginstrument, och hon spelar också med stråken och håller i den på ett speciellt sätt. Så jag blev mycket nyfiken på hur hon gjorde det. Tekniken är underbar och hon spelar hela melodin på två strängar, det är helt fantastiskt, lade hon till.

Kritiker liksom publiken är alla berörda över erhu-solisten Qi Xiaochu och hennes vackra tolkning av erhuns djupa själfulla och uttrycksfulla klang.

– Jag uppskattar henne innerligen. Hon är mycket musikalisk, ansåg Herman.

Hon hade dock svårt att välja en favorit i föreställningen:

– Jag tyckte om allt!, sade hon.

Efter djupare fundering lade hon till.

– Du frågade vad jag gillade mest… jag tyckte också om synkroniseringen mellan dansare, när de kom in på scen i grupper var det verkligen… mycket perfekt. Det är som en slags livskraft, menade Herman.

– Föreställningen är superb.

Inge Herman är en frispråkig människorättsaktivist och medlem i ”Belgiska Tibetvänners organisation”. Hon var imponerad över budskapet i förställningen: 

– Det fanns mycket entusiasm, mycket vilja att visa världen vad som sker idag i Kina och det tyckte jag om.

Det är en fin tanke att visa på scen vad som sker i Kina. Särskilt det som händer med Falun Gong-utövare. Det är ett fint sätt att väcka människors uppmärksamhet för den här sortens problem. Det är faktiskt en bra idé.

De som utövar Falun Gong (Falun Dafa), en andlig metod som baseras på sanning, godhet och tålamod, har fått stå emot det kinesiska kommunistpartiets allvarliga förföljelse sedan 1999. Förföljelsen har fördömts av regeringar och människorättsorganisationer, men miljontals människor lider fortfarande idag.

– Den är verkligen otrolig och jag hoppas att många människor går och ser föreställningen, säger hon.

översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/12566/